Staatsbosbeheer fout met afschieten konijnen

Alleen graaf- en vraatschade aan fietspaden en gazonnetjes bij zomerhuisjes zijn geen goede reden om zonder meer konijnen in het beschermde Terschellinger duingebied af te schieten.

Om die reden heeft de Raad van State woensdag meteen uitspraak de jacht op konijnen zonder speciale ontheffing van Flora- en Faunawet geblokkeerd.

De Raad stelt naar aanleiding van bezwaren van dierenbeschermingsorganisatie Faunabescherming dat Staatsbosbeheer of de Provinsje Fryslân niet zonder nader onderzoek zo maar konijnen in het beschermde duinnatuurgebied mogen afschieten.

Niet dat dat onmogelijk is maar dan moeten zij wel eerst aantonen dat de konijnen schade aan landbouwgewassen aanbrengen en dat er geen andere mogelijkheden zijn om die schade te voorkomen.

Staatsbosbeheer had eerst het afschieten van konijnen door jagers zonder meer goedgekeurd omdat er een paar gaten in fietspaden zaten en gebruikers van zomerhuisje last van de konijnen hadden.

De Rijksdienst had op de valreep nog een aantal verklaringen van agrarische grondpachters overlegd met klachten over vraatschade aan onder meer veenbessenstruiken en graslanden, maar die schuift de Raad van State als niet overtuigend ter zijde.

Provinsje Fryslân, die verantwoordelijk is voor het Flora- en Faunabeheer in de provincie zal nu eerst onderzoek naar de konijnenschade op Terschelling moeten doen. En als daaruit blijkt dat de konijnen toch aanzienlijke schade aan landbouwgewassen aanbrengen mag het afschot worden hervat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement