Spreekuurrechter stopt, ondanks succes

Iedereen noemt de proef met de spreekuurrechter een succes. Toch trekt de rechtbank Noord-Nederland de stekker eruit. Onbegrijpelijk, vinden betrokkenen.

In anderhalf jaar tijd zijn er door de spreekuurrechter 55 geschillen in Friesland, Groningen en Drenthe behandeld. In 80 procent van de gevallen gingen beide partijen akkoord met een schikking.

Goedkoper

De spreekuurrechter was extra goedkoop gemaakt – zo’n 40 euro per zaak – en de geschillen, varierend van burenruzies tot arbeidsconflicten, werden door de rechtbank Noord-Nederland met voorrang behandeld.

Het concept voor snelle en goedkope rechtspraak spreekt aan, concludeert de rechtbank Noord-Nederland. En toch trekt de rechtbank volgende maand de stekker uit het project.

'Ik ben natuurlijk teleurgesteld en ik denk met mij veel andere mensen'

,,Wat jammer dat zoiets dat zo positief is, stopt”, zegt de Groninger rechter Ton Lennaerts, die de spreekuurrechter heeft bedacht. ,,Ik ben natuurlijk teleurgesteld en ik denk met mij veel andere mensen.”

Michiel van Nispen van de SP heeft deze week Kamervragen ingediend over het stoppen met de spreekuurrechter. ‘Wie heeft dit beslist en op grond waarvan?’, wil Van Nispen weten van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.

Brief

Met een brief probeert de Nederlandse Mediatorsvereniging Noord Nederland rechtbankpresident Maria van de Schepop te overtuigen ‘de ingenomen voorhoedepositie op het gebied van de rechtspraak dicht bij de burger te behouden’ in plaats van ‘alle opgedane kennis, kunde en ervaring in een klap te vernietigen’.

‘Cliënten die met hun mediator bij de spreekuurrechter zijn geweest, zijn zonder uitzondering enthousiast’, schrijven de mediators.

‘Mediations die strandden op een juridische kwestie, konden, omdat de Spreekuurrechter de juridische knoop doorhakte, tóch succesvol worden afgerond. Verdere escalatie van conflicten werd, dankzij de interventie van de spreekuurrechter, effectief voorkomen’.

Stokje overnemen

Van tevoren stond al vast dat het om een proef ging met een eindmoment, zegt woordvoerder Serge Zom van de rechtbank Noord-Nederland. Het succespercentage van de spreekuurrechter is weliswaar hoog, maar praktisch moet er aan het project volgens Zom nog van alles gebeuren. ,,Het is mede een succes omdat zaken met voorrang zijn behandeld”, aldus Zom. ,,En door de verlaagde griffiekosten zijn de zaken voor de rechtbank niet kostendekkend.”

Ook de instroom van zaken – onder meer via verzekeringsmaatschappijen – is volgens hem niet ideaal.

Van tevoren stond vast dat het om een proef ging met een eindmoment

Helemaal ter ziele is de spreekuurrechter nog niet. De rechtbank Noord-Nederland hoopt dat andere regio’s het stokje nu overnemen.

Er is een landelijke werkgroep opgericht om dit van de grond te krijgen. ,,Ik wacht nog op een uitnodiging voor deze werkgroep”, aldus bedenker Lennaerts.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct