Juist zijn leden die echt gebaat waren bij meer bewegen, ziet sportschoolhouder Han de Hair uit Joure sinds de lockdown niet meer terug. Net als collega’s van andere fitnescentra hield hij zaterdag een sportief protest.

,,Hee, hoe is het met je?” Ze zijn allebei vaste klanten bij Gymnasion in Joure, en toch is het zaterdag voor het eerst in een jaar tijd dat Antsje Boersma en Leon Smits elkaar weer in levende lijve zien. Het tweetal heeft net een circuitje gedaan. In de open lucht, op het parkeerterrein bij hun sportschool. Want die blijft potdicht.

Stok achter de deur

Natuurlijk missen ze het, zegt Boersma, die na twintig jaar lidmaatschap in Joure bijna tot het meubilair behoort . ,,Dit is mijn tweede huis, echt onderdeel van mijn leven.” Nu fitnest ze noodgedwongen thuis in de garage. Smits, ook al jaren lang lid: ,,Er zijn wel online lessen, maar dat is anders dan fysiek. Je hebt ook een stok achter de deur nodig.”

Dus natuurlijk gaven ze zich op voor de protestactie van sportschoolbaas Han de Hair. Door het hele land geven fitnescentra deze middag les in de open lucht, om zo een signaal af te geven aan het kabinet. De sector verkeert in nood, moest al twee keer de deuren sluiten en versoepelingen lijken ver weg.

De Hair geniet zichtbaar, nu hij zijn vertrouwde gasten weer echt in de ogen kan kijken. ,,Iedereen wilde vandaag meedoen, ik heb leden moeten weigeren.” In kleine groepjes krijgen ze vanmiddag meerdere lessen. Landelijk doen volgens hem ruim driehonderd sportscholen mee. ,,Dat geeft wel aan hoe hoog dit zit. Ik ken collega’s die de helft van hun leden zijn kwijtgeraakt.”

Zelf houdt hij de moed er onder zijn leden in, met mailtjes en virtuele trainingen. Maar ook van zijn 1600 leden is sinds het begin van de corona-uitbraak 30 procent opgestapt.

Drempel

De Hair wijst naar de mannen en vrouwen op het parkeerterrein die net een stevig spinningrondje zijn begonnen. ,,Je ziet, dit zijn al fitte, actieve mensen. Die blijven komen. Wie we kwijt geraakt zijn, zijn juist die leden voor wie de drempel om naar de sportschool te gaan toch al zo hoog was.”

Mensen met overgewicht, die zich niet meteen op hun gemak voelden tussen al die fitnessapparaten. ,,We hebben er veel tijd en energie gestoken om dat samen te bereiken. Maar toen moesten we dicht en keerde die hoge drempel voor deze mensen weer terug. En dat vindt ik echt ernstig, want juist bij deze groep was veel gezondheidswinst te behalen.”

Sporten op een sportschool kan veilig, zegt hij. Dat heeft de sector volgens hem in 2020 al laten zien. ,,Maar het lijkt wel of de routekaart is losgelaten. Dat is nog wel het allerergst. Kappers mogen weer, winkelen kan straks weer. Wanneer eindigt dit dan voor ons?”

Solidair

Leden konden tijdens de lockdown een deel van hun abonnementsgeld terugkrijgen, maar Leon Smits peinst daar niet over. ,,Zo lang mijn inkomen het toelaat, betaal ik door. We moeten nu met zijn allen solidair zijn.”

,,Potverdorie, ze doen het hier zo goed”, vindt Antsje Boersma, die er net zo over denkt. ,,Als leden moeten we nu niet afhaken, maar elkaar helpen.”

,,Ik zou je wel een knuffel willen geven”, zegt De Hair als hij haar hoort. Maar ja.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct