Spoeddebat over zorg in gemeenteraad Leeuwarden

De oppositie in de Leeuwarder raad wil woensdag al in debat over de WMO en de plannen van wethouder Herwil van Gelder. De partijen willen niet langer wachten.

Gemeentebelangen heeft het initiatief genomen voor het debat. ,,Tijdens de laatste vergadering op 19 december kwam het tot een frontale botsing tussen de raad en de wethouder. En dat debat moet afgemaakt worden”, zegt Gijs Jacobse van Gemeentebelangen. De gemeenteraad – inclusief de coalitiepartijen – en wethouder Herwil van Gelder bleken het op 19 december niet eens te zijn over de vorming van een nieuwe organisatie – de Alliantie – van waaruit de zorg vanaf 2020 moet worden geleverd.

Volgens planning zou de gemeenteraad pas de 16de over de WMO en de Alliantie praten. Te laat, volgens Jacobse. ,,Het college komt op 8 januari bij elkaar, dan kan ze besluiten of ze wil luisteren naar de raad of door wil gaan op de ingeslagen weg. Dan kunnen wij op 9 januari daar zo nodig een uitspraak over doen.”

Behalve de raad, voelden ook de zorgaanbieders niets voor het voorstel van het college waarover al in januari een besluit zou moeten worden genomen.

Opnieuw aanbod gedaan per brief

Negen aanbieders, waaronder Alliade, het Friese Land, Zorggroep Noorderbreedte en InnZorg, hebben vrijdag in een brief opnieuw het aanbod gedaan om samen met de gemeente een nieuw plan te schrijven. ,,Een uitgewerkt plan zoals het college op 4 januari wilde ontvangen, kunnen wij nog niet aanleveren, maar een convenant is aan het einde van de maand haalbaar waarna we de tijd kunnen nemen om het uit te werken”, zegt Remko Boonstra van InnZorg.

Boonstra en de acht andere zorgaanbieders willen dan wel duidelijkheid hebben over de budgetten waarmee Leeuwarden vanaf 2020 wil gaan werken. ,,Wij hebben nog steeds geen goed overzicht van de financiën, er is steeds discussie over de bedragen. Nu kunnen we het alleen over kaders hebben”, aldus Boonstra die over de budgetten elf vragen heeft gesteld aan het college.

Wethouder Herwil van Gelder laat weten dat er dinsdag een brief aan de raad komt waarin staat hoe hij verder wil met de plannen. Van Gelder wil nog steeds duidelijkheid in januari, maar dat betekent niet dat de input van de raad en de zorgorganisaties niet meegenomen wordt, aldus een woordvoerder.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement