Het Spaans-Japanse Univergy Solar wil op de Lippe Gabriëlsplas tussen Ureterp en de A7 een drijvend zonnepark aanleggen met ruim 41.000 panelen.

Het is het eerste zonnepark in Nederland van het bedrijf dat wereldwijd actief is. Behalve in thuisland Spanje legde Univergy Solar ook al parken aan in onder meer Mexico en Vietnam. Adviesbureau Over Morgen uit Amersfoort begeleidt de Spanjaarden bij het betreden van de Nederlandse markt. ,,Ze zochten een lokale partij en daar hebben we elkaar in gevonden’’, vertelt Jan Jaap Wesselink van Over Morgen.

Voor Univergy Solar en andere buitenlandse partijen is Nederland een interessante markt, aldus Wesselink. ,,De SDE-subsidie maakt het voor hen interessant in Nederland te investeren. En er is een duidelijke ambitie in Nederland om energieneutraal te worden.’’

Panelen op zuidelijk deel

De Lippe Gabriëlsplas is voor Univergy ‘de eerste potentiële locatie die interessant is’. Op het zuidelijke deel van de oude zandwinput komen de 41.000 panelen te liggen, met een piek van 13 megawatt opgesteld vermogen. Het park is bijna een verdubbeling van het grootste tot nu toe gerealiseerde Friese park: 23.000 panelen in Garyp.

Wesselink schat dat 60 tot 70 procent van de oppervlakte van het zuidelijke deel van de plas bedekt wordt. ,,We willen niet de hele plas vol leggen’’, zegt hij. ,,Want het moet wel binnen het landschap passen.’’ Univergy wil investeren in de omgeving, gedacht wordt onder meer aan het verbeteren van het pad bij de plas.

Opsterland oordeelt positief

Dat zijn ook de voorwaarden van de gemeente Opsterland om mee te werken aan de realisatie van het park. Daarvoor wordt wel afgeweken van de eigen kaders. De gemeente geeft de voorkeur aan zonneparken aan de randen van de dorpen. Daar wijkt ze nu van af omdat ze ‘de meerwaarde van deze locatie ziet’.

Univergy en Over Morgen willen in oktober SDE-subsidie aanvragen, de aanvraag van een omgevingsvergunning start binnenkort. Op woensdag 16 mei vanaf 19.30 uur is er een informatieavond voor omwonenden in mfc De Wier in Ureterp.

Groen licht voor park GroenLeven

Een ander zonnepark bij Ureterp heeft groen licht gekregen van Opsterland. GroenLeven wil aan de Skieppeleane een park met 13.000 panelen aanleggen, tegenover het complex van de tennisvereniging.De panelen produceren samen 4,3 miljoen kwh uur aan energie, genoeg om 64 procent van het dorp van energie te voorzien.

Doel is om het park zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken, meldt Maarten de Groot van Groenleven. De panelen komen ongeveer 2,30 meter boven het maaiveld uit maar zijn vanaf de weg niet te zien door een grote boomwal. Ook komt er een zitje bij het park en een punt om de elektrische fiets op te laden.

De gemeente wil meewerken aan het verlenen van een vergunning van dit park voor oktober, zodat ook hiervoor subsidie kan worden aangevraagd bij het Rijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct