Spaanplaten grafkist geen optie meer voor Dela-verzekerde

Dela-verzekerden kunnen vanaf deze zomer bij een uitvaart niet meer kiezen voor de spaanplaten basisgrafkist, de goedkoopste variant. De spaanplaten basiskist wordt vervangen door de 'Spar massief' van vurenhout.

De belangrijkste afweging hierin is het milieu geweest. In de spaanplaten kist zit veel polycondensatielijm verwerkt, dat vergaat een stuk moeilijker dan een kist die bestaat uit massief vurenhout, waarbij gebruik wordt gemaakt van houtlijm op waterbasis. Op deze manier wil Dela in 2030 een klimaatneutrale uitvaart realiseren.

Belangstelling 'slechte' kist liep al terug

Faber Uitvaartzorg uit Wommels verzorgt een deel van de uitvaarten van Dela-verzekerden in Friesland. Directeur Jan Klaas Faber meldt dat de spaanplaten kist bij hen niet geheel uit hun assortiment verdwijnt, dat geldt alleen voor de Dela-verzekerden. ,,De basiskist blijft wel, maar wij merken sowieso al dat de belangstelling voor die kist terugliep. Mensen houden van zichzelf al wel rekening met het milieu bij hun keuze voor een kist.''

Qua prijs verschillen de twee kisten niet enorm: de Spar massief is 350 euro en daarmee ongeveer 20 euro duurder dan de basiskist. ,,Een klein verschil, dan zie je dat mensen, wanneer wij aangeven dat er een milieuvriendelijkere optie is, toch sneller daarvoor kiezen'', aldus Faber.

'Niet bevorderlijk voor de schoorsteenfilter'

De lijm uit de spaanplaten kist is niet alleen onder de grond slecht voor het milieu, ook bij crematies is het niet bepaald een milieuvriendelijke keuze. ,,Voor de filter in de schoorsteen van ons crematorium is die verbrande lijm ook niet bevorderlijk. Maar bovenal is het in het belang van ons allen dat zo'n kist niet vaak meer gebruikt wordt.''

Dela meldt dat de Spar massief zeker niet geheel klimaatneutraal is, maar hij is wel de helft milieuvriendelijker dan de spaanplaten kist. De 'nieuwe' kist is 17 kilo lichter en gebruikt bovendien ongebleekt katoen als bekleding in plaats van (polyester)satijn. De verbranding van de Spar massief is bovendien CO2-neutraal.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws