Sober vervolg aan vriendschap Drachten met Kiryat Ono

De gemeente Smallingerland wil bevriend blijven met de Israëlische zusterstad Kiryat Ono, maar is zelf niet van plan een actieve rol in de relatie te vervullen.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een voorstel dat donderdag naar de gemeenteraad is verstuurd.

Smallingerland zal het verdrag niet eenzijdig opzeggen, omdat een onlangs opgerichte werkgroep de vriendschap met de Israëlische stad wil activeren.

De werkgroep ziet echter wel een belangrijke rol weggelegd voor de gemeente, maar die wil daar niets van weten.

,,De ervaringen uit het verleden leert ons dat de gemeente telkens aan zet is als de relatie tussen beide steden nieuw leven ingeblazen moet worden’’, schrijft de gemeente. ,,Er is altijd sprake van een aanjagende trekkende rol zonder dat dat voor de langere termijn voldoende inhoud en betrokkenheid in de volle breedte uit de samenleving oplevert.’’

De wensen van de werkgroep om een gemeenteambtenaar deels vrij te maken voor de vriendschap, legt de gemeente naast zich neer. Ook zal Smallingerland geen geld vrijmaken voor de vriendschap. De gemeente hoopt op particuliere initiatieven uit de samenleving.

De gemeenteraad van Smallingerland praat binnenkort over het zusterverdrag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement