Snelheidsduivels in Friesland

De Leeuwarder Courant blikt tot het nieuwe jaar terug op het oude met verschillende lijstjes. Vandaag de laatste: wie scheurde er over de Friese wegen. Wie is de Lieuwe Westra van 2015?

De bekende wielrenner scheurde in oktober van 2014 met 189 kilometer per uur over de A32 tussen Leeuwarden en Heerenveen, waar 100 is toegestaan. It Beest raakte zijn rijbewijs niet kwijt, omdat hij officieel geen Nederlands staatsburger meer is – hij woont in Monaco. Wel volgde een boete.

Het klaverblad bij Heerenveen is dit jaar de Friese melkkoe van de overheid. Snelheidsovertreders droegen duizenden euro's af aan de schatkist van het rijk. De limiet is er een ratjetoe. Overdag 130, tijdens de spits 100, of altijd 100 en dan weer 130. Wie Heerenveen passeert, moet het gaspedaal loslaten. Lang niet iedereen deed dat.

Het goud, de Lieuwe Westra-bokaal, is dit jaar voor een bestuurder die in het derde weekeinde van september op de bon werd geslingerd door de politie. De automobilist reed maar liefst 196 kilometer per uur en moest zijn rijbewijs inleveren, net als tien anderen.

Op maandag 23 november raakte een automobilist zijn rijbewijs kwijt door 170 te rijden op de plaats waar 100 is toegestaan, ook op het knooppunt bij Heerenveen. Op 2 mei scheurde een automobilist voor het oog van de politie voorbij met 175 kilometer per uur op de teller. Ook op die dag konden enkel bestuurders hun briefje inleveren.

Een 46-jarige Drachtster reed in juni ruim 200 kilometer per uur toen hij achterop een auto van een 54-jarige man uit Kollum inreed, die daarbij overleed. De Drachtster had te veel gedronken en rende weg na het ongeluk. Hij werd in oktober veroordeeld tot dertig maanden cel, zes waarvanvoorwaardelijk.

Ook de Afsluitdijk is zo nu en dan een racecircuit, maar de top-5 wordt gecompleteerd door snelheidsovertreders op rijkswegen. Op de N355, tussen Leeuwarden en Buitenpost werd een automobilist betrapt met 184, waar 100 is toegestaan. Een motorrijder uit Sint Jacobiparochie maakte het dit voorjaar te bont. Hij reed 100 kilometer te hard en werd betrapt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement