Sneker symposia tegen wantrouwen in jeugdzorg: zorgvoorziening 'is getraumatiseerd'

Psychologen uit Sneek houden meerdere symposia om het vertrouwen in de jeugdzorg terug te krijgen. Volgens de psychologen is de jeugdzorg getraumatiseerd.

Met de symposia Leer Elkaar Vertrouwen hopen de psychologen verbindingen te leggen en onderling begrip te kweken, meldt klinisch psycholoog Charlotte van der Wall. ,,Zorgaanbieders wantrouwen elkaar en werken liever niet samen. Cliënten durven niet alles te zeggen, omdat ze bang zijn daarop te worden afgerekend.”

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor iedereen die met jeugd en gezinnen werkt: hulpverleners, artsen, onderwijzers, maar ook rechters, advocaten, bestuurders en beleidsmakers. Het eerste symposium – morgen in het kunstencentrum Atrium in Sneek – staat vooral in het teken van portretten van cliënten.

Lees ook: 'Met een stoornis sta je bij jeugdzorg met 10-0 achter'

Van der Wall uitte eerder dit jaar met onder andere haar collega Elbert-Jaap Schipper van KieN in de Leeuwarder Courant haar zorgen over het functioneren van de jeugdbescherming. Volgens hen wordt in een deel van de jeugdzorg escalerend en op basis van macht gewerkt. Jeugdzorgaanbieders herkenden zich onvoldoende in de kritiek. Inmiddels hebben beide partijen een constructief gesprek met elkaar gehad.

,,We hebben het idee al heel lang dat het anders moet in de jeugdzorg, het moment is nu daar”, licht Van der Wall toe. Ze zal morgen een pleidooi houden om geen kinderen meer uit huis te plaatsen. Alle ouders en hulpverleners zijn volgens haar goedwillend. ,,Als we kinderen uit huis halen, halen we liefhebbende ouders uit hun kracht, dat kan anders. Bijvoorbeeld: als je weet dat er vaak tussen vijf en zeven uur klappen vallen, dan zorg je dat er dán hulp is.”

Lees ook: Functioneren van jeugdbescherming staat in Friesland onder druk