Sneker chirurg verliest blinde darm in buik patiënte

FOTO GOOGLE STREETVIEW

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een chirurg van het Antonius Ziekenhuis in Sneek voor de tuchtrechter geroepen.

De arts raakte vorig jaar in juli tijdens een blindedarmoperatie het ontstoken stuk weefsel kwijt in de buikholte. Hij vond dit weefsel toen niet terug. Hij naaide de wond dicht en liet de vrouw zonder verdere uitleg terugbrengen naar de verpleegafdeling.

De patiënte kreeg hevige pijnklachten. Uit onderzoek bleek dat zij een abces in haar buik had. Het achtergebleven ontstoken stuk blinde darm was de boosdoener. Zij werd opnieuw geopereerd. De familie diende een klacht in bij het Sneker ziekenhuis die terechtkwam bij de inspectie.

Volgens de IGZ opereerde de arts met een apparaat dat hij onvoldoende kende en beheerste. Daardoor verloor hij het stuk weefsel. Zonder de hulp van een collega in te roepen sloot hij de wond. De arts meldde dit incident niet tijdens de overdracht. Hij verzuimde de patiënt en haar familie te vertellen wat er was gebeurd. ,,Ik blokkeerde en vertelde de waarheid niet. Ik zei dat de extra snede nodig was, omdat de ontstoken appendix groter was dan verwacht.’’ De arts zei dat hij in die periode last had van een burn-out en daardoor niet adequaat heeft gereageerd. ,,Het ergste vind ik mijn gedrag tegenover de patiënt.’’

Binnen zes weken uitspraak volgt uitspraak.