Sneekweek opent grenzeloos, duizenden mensen kijken toe

Op een net even andere manier dan andere jaren – want met een internationaal sausje erover – is vrijdagavond de 83ste editie van de Sneekweek geopend.

Waar anders Sneker pommeranten en KWS’ers het theater aan de Westersingel vullen voor de Sneekweek-opening, voegde zich daar gisteren een compleet andere bloedgroep bij. Tientallen internationale deelnemers aan de European Sports for All Games kwamen voor het officieel voor geopend verklaren van hun spelen. Enkele honderden meters verderop, in de Kolk, zagen duizenden toeschouwers even later hoe de Games zonder moeite werden ingepast in de vlootschouw.

Tussen de Optimisten, de Regenbogen en de andere klassen die de komende week meezeilen, gleed onder meer de Polynesische kano langs de Waterpoort. Ook de komende dagen ontkomen Sneekweekbezoekers in de stad en op het Starteiland niet aan de internationale sporters.

De pont naar het eiland werd vrijdag, na dertig jaar trouwe dienst, uitgeroepen tot Boot van het Jaar. ,,Ik dacht altijd dat ’ie gewoon ut pontsje heette, maar nee, hij blijkt een naam te hebben, MS Albatros”, zei Gerard Vellinga, voorzitter van Sneek Promotion. Na de Sneekweek worden de kades aan beide kanten van het Prinses Margrietkanaal klaargemaakt voor de komst van de langverwachte elektrische pont, in oktober.

Piet Hibma (61) mag zich de 65ste Panschipper noemen. De penningmeester van de KWS (,,vrijwilligers zijn de activa van de vereniging”) schoot vol toen hij de koperen koekenpan kreeg van burgemeester Magda Berndsen en het publiek in het theater (inclusief alle internationale sporters) voor hem ging staan. Met de Schipper in de Orde van de Sneker Pan eert de stad een persoon ‘die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de zeilsport en voor de Sneekweek in het bijzonder’.

Vanwege de droogte was er ’s avonds laat geen hoog vuurwerk aan de rand van de stad. ,,Het schitterende weer blijft. Laten we vooral ook hopen op genoeg wind”, sprak Vellinga.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement