De tiendaagse Sneekweek is te eenzijdig en moet naast jong dancepubliek ook ouders met kinderen trekken. Het programma wordt cultureler en verrijkt met een straatfestival. 

Dat zijn de opvallendste punten uit de evaluatie van de feestcomponent van de 83ste Sneekweek die afgelopen jaar van 3 tot en met 9 augustus in de stad werd gehouden. De gemeente Súdwest-Fryslân kijkt samen met Sneek Promotion en de politie terug op een geslaagde editie, zonder grote calamiteiten en duizenden bezoekers. Toch moet een aantal zaken veranderen wil het feest in het centrum van Sneek aantrekkelijk blijven.

Eenzijdige programmering

Zowel de binnenstadbewoners als de ondernemers vinden tien dagen Sneekweek in de huidige vorm te lang. Dat komt vooral door de eenzijdige programmering. ,,Eigenlijk is het een vrij toegankelijk dancefestival geworden. Die muziek voor jongeren heeft wat te veel de overhand gekregen”, zegt Gerard Vellinga, voorzitter van Sneek Promotion. ,,Je moet je afvragen of dat nog wel past.” 

De politie merkt dat de sfeer in het tweede weekend slechter is dan de dagen daarvoor. Vellinga: ,,Bij jongeren die het elke avond laat maken raakt het kaarsje op. Ze worden moe, het geld raakt op en ze worden baldadig. Bewoners hebben begrip voor overlast, maar zijn daar na een paar dagen wel klaar mee. Logisch.”

Tweede week cultureler

Plan is daarom om de tweede week een meer cultureel karakter te geven. Met ander muziekaanbod, een straatfestival, reuring in het theater en overdag activiteiten voor ouders met kinderen. Alles om een gevarieerder publiek te trekken. Vellinga: ,,Op woensdag en donderdag is het zeilgebeuren op het meer afgelopen. Vrijdag, zaterdag en zondag willen we in de stad een meer cultureel inhoudelijk programma brengen.” Passend bij de sfeer van het zeer gewaardeerde Sneekweek Slotconcert in de Looxmagracht, een klein Prinsengrachtconcert.

Vanuit Sneek Promotion is de werkgroep Sneekweek 2.0 opgericht voor die nieuwe programmaopzet. Die buigt zich ook over een andere organisatievorm. ,,Nu moet iedereen die wat wil tijdens de Sneekweek bij de gemeente apart een aanvraag doen. Daardoor ontbreekt regie en mist een samenhangende programmering”, legt Vellinga uit. Plan is om te komen tot één organisator en één vergunning voor alle feesten in het centrum tijdens de tiendaagse.

Werkbezoek bij Nijmeegse Vierdaagse

Sneek Promotion is samen met de gemeente op werkbezoek geweest bij de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse waar ze al op die manier werken. ,,Waar zij wandelen, zeilen wij. In de basis is het gelijk. Sportief naast het feestgebeuren. We hopen dat we het in twee, drie jaar ook zo voor elkaar hebben.” 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct