Sneek zeilt van achter naar voren en wint bij De Veenhoop

Het Sneker skûtsje (links) met de Súdwesthoek bezig aan een opmars. FOTO LC

Het Sneker skûtsje heeft op imponerende wijze de tweede dag van het SKS-kampioenschap skûtsjesilen bij De Veenhoop gewonnen.

Douwe Jzn. Visser moest met De Sneker Pan achteraan starten bij de walstart bij De Veenhoop. Het deerde hem niet: Sneek pakte de zege door alle dertien skûtsjes voorbij te varen.

De Sneker opmars werd niet meer gestuit. Sneek ging als eerste het Grytmansrak in, op weg naar de overwinning.

Akkrum pakte vanaf de eerste plaats de tweede plek. Heerenveen startte als tweede en werd derde. Súdwesthoek verbaasde wederom vriend en vijand. Als dertiende gestart, kwamen ze als vierde over de streep.

Niet elk skûtsje kwam ongeschonden uit de strijd. Huizum moest de wedstrijd honderd meter voor de finish staken nadat ze achterop het skûtsje van Earnewâld klapten.

Andere opzet

Bij De Veenhoop werd de rangschikking voor het eerst zonder klok bepaald. De skûtsjes startten en finishten in het Grytmansrak.

Voordat ze konden finishen bij hun startnummer, moesten de veertien skûtsjes in het smalle Grytmansrak eerst nog een boei ronden.

Dat maakte dat ieder skûtsje evenveel meters maakte in de smalle sloot voor het dorp, met meer spanning en spektakel en minder tactische steekspelletjes tot gevolg.

Lees hier het liveblog terug over de tweede SKS-wedstrijddag bij De Veenhoop.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
SKS 2016