Smink per direct aan roer Fryske Akademy

Willem Smink is per 15 januari aangesteld als bestuurder fan de Fryske Akademy. Hij blijft op die post totdat er een opvolger is gevonden voor Hanno Brand, die de bestuurstaak per direct heeft neergelegd.

De Rie fan Tafersjoch van de Akademy heeft het besluit met instemming van Brand genomen, zegt woordvoerder Houkje Rijpstra. ,,Dit is in saakje fan fuortskriedend ynsjoch. Brand hie yn desimber oankundige dat er yn de rin fan dit jier werom woe nei de wittenskip. Mar yn sa’n gefal wurket it meastentiids sa dat jo troch sa’n oankundiging yn wêzen al fuort binne.’’

Brand blijft overigens gewoon bij de Akademy in dienst als historicus en actief als bekleder van de Akademy-leerstoel aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als leeropdracht ‘Friesland in de handelsnetwerken van pre-industrieel Europa’.

De in Harich geboren Smink (60) was vorig jaar door de Fryske Akademy aangetrokken als procesbegeleider om aan de hand van een interne meningsvorming een zo goed mogelijk wetenschappelijk profiel voor het instituut te maken. Deze opdracht wordt dit jaar ook zijn hoofdtaak, zegt Rijpstra. Smink was voordien veertien jaar PvdA-wethouder in Groningen en van 2008 tot vorig najaar bestuursvoorzitter van de Noordelijke Hogeschool.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement