Smallingerland wil aanleg nieuwe gasputten vertragen

Als Vermilion in Smallingerland nieuwe putten wil boren om gas te winnen, zal de gemeente dat proces zoveel mogelijk frustreren.

Vermilion heeft een nieuw winningsplan gemaakt voor de gasvelden Opeinde-Zuid en Middelburen (bij Nijega), omdat daar grotere winbare gasvoorraden zitten dan eerder gedacht. Om daar bij te komen moeten mogelijk nieuwe gasputten worden aangelegd. Daar is een omgevingsvergunning voor nodig van de gemeente.

Smallingerland zal zo’n vergunningsaanvraag zoveel mogelijk proberen te vertragen, zei wethouder Piet de Ruiter dinsdagavond tegen de gemeenteraad.

Smallingerland is tegen gaswinning maar kan alleen negatief adviseren, antwoordde De Ruiter op vragen van GroenLinks. Rond de bestaande winningsafspraken met het ministerie van Economische Zaken valt weinig te veranderen, maar bij nieuwe putten of concessies ligt dat mogelijk anders.

In het veld Middelburen dacht Vermilion aanvankelijk nog maximaal 36 miljoen kuub gas te kunnen winnen. Inmiddels blijkt dat er nog bijna 350 miljoen kuub in de grond zit. Het bedrijf heeft bij de minister gevraagd de winningsperiode tot 2028 te verlengen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement