'Smallingerland liet huizen te dicht bij hoogspanningslijn bouwen'

In Drachten zijn vorig jaar dertien woningen gebouwd die dicht bij hoogspanningslijnen staan, terwijl de overheid en de Gezondheidsraad dit al sinds 2005 afraden.

Dat meldt RTL Nieuws na onderzoek in samenwerking met de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen.

De woningen zouden zijn opgeleverd voor het woningbouwplan bij de Drachtstervaart in Drachten.

Kinderen

Vanwege een mogelijk verhoogd risico voor kinderen om kanker te krijgen adviseren de Gezondheidsraad en de rijksoverheid al sinds 2005 om nieuwbouw in de buurt van hoogspanningslijnen waar mogelijk te vermijden.

Ook nieuw onderzoek van de Gezondheidsraad wees onlangs uit dat kinderen die in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen, mogelijk een één tot twee maal hogere kans hebben om leukemie te krijgen dan andere kinderen.

‘Niet afdwingbaar’

In een reactie aan RTL laat Smallingerland weten dat het gaat om oude afspraken met de projectontwikkelaar die voor de gemeente ,,wettelijk niet afdwingbaar’’ zijn. De projectontwikkelaar zou wel op de hoogte zijn gebracht van de nieuwste inzichten rond hoogspanningslijnen.

In heel Nederland staan volgens RTL zeker honderd nieuwe woningen (gerealiseerd of nog in aanbouw) te dicht bij zulke lijnen. Naast Smallingerland staat die in de gemeenten Sliedrecht, Papendrecht, Oss, Overbetuwe, Tilburg en Oirschot.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement