Smallingerland houdt voet bij stuk: grijze kliko niet vaker geleegd

Ondanks klachten van bewoners worden de grijze containers in Smallingerland niet alsnog elke drie weken geleegd, zoals vorig jaar.

De meerderheid van gemeenteraad wil vasthouden aan afvalinzameling om de vier weken, zoals sinds 1 januari is ingevoerd. De partijen vinden het te vroeg om nu al aan die nieuwe regel te tornen.

Een motie van D66 om in de zomermaanden een paar keer extra met de vuilniswagen langs de kliko’s te gaan, kwam dinsdagavond niet in stemming. De meeste raadsleden wachten liever eerst de effecten van de maatregel af.

,,Er zijn alleen nog maar zorgen, geen problemen”, aldus ELP-raadslid Sandra de Jong. Zelf onderdeel van een ,,zevenpersoonshuishouden” met luierdragend kroost, zei ze nog altijd uit te komen met het huisvuil.

Luiercontainer

Gezinnen met kleine kinderen kunnen bovendien een extra luiercontainer aanvragen, stipte de Christenunie nog eens aan. Raadslid Pieter van der Zwan wees op het doel van de nieuwe regel. ,,We hebben met zijn allen gezegd: we willen minder afval.”

Met het minder vaak ophalen van de grijze kliko hoopt de gemeente onder meer dat inwoners hun afval beter scheiden en minder organisch afval bij het restvuil gooien.

Een online petitie tegen de nieuwe maatregel is al meer dan 2500 keer getekend. Toch lijkt volgens wethouder Piet de Ruiter het leed in de praktijk wel mee te vallen. ,,De eerste ronde van bakken die vier weken hebben gestaan, is inmiddels geweest. Van al die bakken waren er nul waarvan de deksel niet dicht kon.”

Afval napluizen

Ook zijn vijftien kliko’s uit één straat, als controle, nauwkeurig door de gemeente nageplozen op hun inhoud. Daarvan bleven maar vijf containers met echt restafval over: het overige bestond uit plastic, glas, elektronica en gft. ,,Er kan dus nog veel winst behaald worden als we beter scheiden.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement