Slimme ggz-patiënten moeten hun lotgenoten helpen met het papierwerk

ANP

Een administratiekantoor gerund door mensen met psychiatrische problemen voor mensen met psychiatrische problemen. Dat wil Lammert Floris in Leeuwarden oprichten.

In Groningen runt Floris onder de naam stichting Nieuw Nabuurschap al zo’n administratiekantoor, daar ook wel bekend als de belastingtoko. Intelligente mensen met psychiatrische problematiek doen daar als dagbesteding de belastingen, toeslagaanvragen, budgetbeheer en andere complexe paperassen voor lotgenoten. ,,Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Het initiatief van de inmiddels 79-jarige inwoner van Feanwâlden was in 2013 genomineerd voor het prestigieuze Appeltje van Oranje. Nu hoopt Floris ook zo’n kantoor in Leeuwarden op te kunnen zetten. Een werkgroep van ouders van psychosegevoelige kinderen is ermee bezig. Allereerst wordt daartoe op maandagavond 15 april in het Aanloophuis de belangstelling afgetast.

Steunpunt als start

,,We beginnen met een steunpunt, en hopen dat dat kan uitgroeien tot een kantoor. Het werk wordt gedaan als dagbesteding door middelbaar en hoogopgeleide psychiatrische patiënten. Voor zo’n dagbesteding moet je in een studentenstad zijn”, legt Floris uit. De ggz-patiënten worden bij Nieuw Nabuurschap begeleid door vijf professionele krachten. Floris startte ooit dit project omdat hij zelf een zoon heeft met schizofrenie.

,,Dit zijn vaak intelligente mensen die als ze niet in de war zijn tot meer in staat zijn dan de hele dag manden vlechten. Zo werken er in Groningen een medisch wetenschapper, een jurist en iemand die haar doctoraal heeft gehaald in Slavische talen.”

De mensen die geholpen worden met de administratie hebben zelf bijna ook allemaal een ggz-achtergrond. ,,Maar andere kwetsbare mensen zijn ook welkom. We voldoen inmiddels aan alle kwaliteitseisen voor een zorginstelling, maar ook voor professionele bewindvoering en inkomensbeheer. Ik wil maar zeggen, het is meer dan goedbedoeld gerommel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland