Slepende huiskwestie op Ameland voorbij

De jarenlange juridische strijd rond een woning aan de Ballumerweg in Nes, waarbij een notaris uit Leek een schimmige rol speelde, is eindelijk opgelost.

Toen de bewoners van het huis aan de Ballumerweg in 2006 in een verpleeghuis verbleven, verkocht een van de zoons de helft van hun woning voor een te lage prijs aan zichzelf. Daarbij maakte de man misbruik van een volmacht die zijn ouders hem jaren daarvoor hadden verleend. Hij had de woning door zijn schoonzoon laten taxeren.

De koopakte passeerde op het kantoor van de Leekster notaris Gerben Huizinga. Daarin stond dat de zoon 195.000 euro voor de woning had betaald, terwijl er in werkelijkheid niets betaald werd.

Koop al in 2013 nietig verklaard

De koop van de woning werd in 2013 al nietig verklaard. De afgelopen jaren streden een andere zoon van het echtpaar en zijn twee kinderen tegen een vermeende schenking die de – inmiddels overleden – ouders aan hun broer en oom zouden hebben gedaan. Volgens de erfgenamen gebruikte de zoon een onderhandse akte van notaris Huizinga om de gift te bewijzen. De schenking is echter niet officieel gepasseerd door de notaris, en van een rechtsgeldig document is geen sprake.

De rechter heeft nu met de nabestaanden afgesproken dat ook de schenking nietig is verklaard, en dat de andere zoon en zijn twee kinderen hun rechtmatig erfdeel krijgen. De notaris werd eerder al berispt door de Kamer van het Notariaat. Tegen hem loopt nog een zaak voor schadevergoeding.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement