Slechts 1,76 procent van de scholieren deed examen Fries

Ruim twee weken geleden, op 14 mei, startten in Friesland 4976 leerlingen in het vmbo, 2341 op de havo en 1202 op het vwo met hun eindexamens.

Dinsdagochtend sloten 32 havisten en 22 vwo’ers het examencircus af met Fries. Vorige week hadden 96 vmbo-leerlingen al hun eindexamen Fries gedaan. Dat zijn in totaal exact 150 van de 8519 examenkandidaten. Welgeteld 1,76 procent van de examenleerlingen maakt van het Fries dus een examenvak.

'Ik fûn it moaie teksten'

Docent Ans Wallinga heeft ‘de yndruk’ dat het aantal kandidaten dat examen doet wat in de lift zit. Maar dat is dan naar alle waarschijnlijkheid vooral op het vmbo, dat twee derde van alle examenkandidaten leverde. Ze is ronduit tevreden over de examens. Teksten van Bert de Jong (voormalig adjunct-hoofdredacteur van de LC) waarin de vraag wordt opgeworpen of het gehamer op het ‘Frysk’ zo langzamerhand niet een nadeel is geworden voor de provincie en de bedrijven en Goffe Jensma over ‘streektaalmuzyk’ konden de toets der kritiek makkelijk doorstaan. ,,Ik fûn it moaie teksten’’, aldus Wallinga, docent Friese taal en cultuur op het Drachtster Lyceum.

Doelleazen

Maar bij het stuk van Jensma, dat parallellen trok tussen de muziek van de Limburgse band Rowwen Hèze en Fries(talig)e artiesten als de Hûnekop en de Doelleazen, wees een leerling Wallinga er op dat het voor de beantwoording van de vragen wel handig was als je wist wat voor soort muziek de Doelleazen nu eigenlijk maakten.

Want was is nu een vraag die eindexamenkandidaten over het Fries voorgeschoteld krijgen? Deze, bijvoorbeeld: ‘Wat lit de skriuwer mei it foarbyld fan de band de Doelleazen yn alinea 11 sjen?’ Het goede antwoord is dan: ‘Dat de band (yn syn muzyk) moderne/ynternasjonale eleminten kombinearret mei it lokale (fan De Wâlden)’’. Dan moet je wel een beetje kunnen begrijpen waarover deze songtekst, ook geciteerd in het artikel van Jensma, nu eigenlijk over gaat: ‘Hee strjitlizzer, lis dyn klinkerts no ris del en klopje mei dyn rubberhammer tsjin myn waarme fel’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement