Slachtoffers klipperdrama Harlingen herdacht

In het Zuid-Duitse Schiffweiler is vrijdag een herdenkingsdienst gehouden voor de drie slachtoffers van het ongeluk afgelopen zondag op een zeilschip van de bruine vloot in Harlingen.

In de dienst in de r.k. kerk St. Martin is stilgestaan bij de dood van Thorsten Herz (49) uit Mölsheim, Oliver Halm (43) uit Ottweiler en zijn oomzegger Pascal Halm (19) uit Schiffweiler. Ze kwamen op de laatste dag van hun vakantie om het leven, toen ze met hun familie een tocht over het IJsselmeer maakten. Bij het binnenvaren in de haven brak van de klipper Amicitia een deel van de mast af. De slachtoffers kwamen onder het op het dek neerstortende gevaarte terecht.

Een van de slachtoffers, Thorsten Herz, was raadslid in zijn gemeente. ,,Het is intens verdrietig”, zegt burgemeester Sascha Wötzel in de Algemeine Zeitung. Herz’ zoon voer mee op de klipper toen zijn vader omkwam. Hij bleef ongedeerd. Herz’ vrouw en dochter waren niet mee op de zeilvakantie in Friesland.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet verkennend onderzoek naar het ongeluk binnen de ‘bruine vloot’. Volgens woordvoerder Wim van der Weegen heeft de raad meer informatie nodig om te besluiten of verder onderzoek nodig is naar ‘mogelijk achterliggende veiligheidstekorten in de sector’.

Het rechercheonderzoek naar de oorzaak is nog bezig. De 51-jarige schipper uit Stiens is na verhoor vrijgelaten. Hij geldt nog wel als verdachte van dood door schuld. De stoffelijke overschotten zijn bij de families, die in besloten kring afscheid nemen van hun dierbaren.

Lees ook: Passie voor varend monument.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement