Slachthuizen in het Noorden onder verscherpt toezicht

Het toezicht bij kleine en middelgrote slachterijen in Noord-Nederland zou onder de maat zijn. FOTO ARCHIEF LC

Minister Carola Schouten van Landbouw verscherpt het toezicht bij slachthuizen in het Noorden die in opspraak zijn geraakt.

Dierenartsen die inspecties uitvoeren bij middelgrote slachthuizen krijgen extra ondersteuning, schrijft Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Een collega zal voortaan meekijken.

Schouten noemt dat het vierogenprincipe, ter controle. ,,Over het toezicht op voedselveiligheid en dierenwelzijn mag geen enkele twijfel bestaan.’’

Reden voor de ingreep zijn berichten over zeker honderd zieke en kreupele dieren die tegen de regels in zijn vervoerd naar de slachthuizen. Omdat dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet ingrepen, zou er afgekeurd vlees in de voedselketen terecht zijn gekomen. De voedselwaakhond ontkent dat overigens.

Lees ook: Werk in slachthuis Drachten ligt nog stil na handgemeen eigenaar en NVWA-keuringsarts

Er liep al een onderzoek naar de problemen bij de noordelijke slachthuizen en het toezicht daarop door de NVWA. Schouten heeft de hoogste baas van de NVWA, inspecteur-generaal Rob van Lint, nu opdracht gegeven de nieuwe manier van werken ,,onder zijn rechtstreekse aansturing te implementeren’’.

Ook zal Van Lint gaan praten met alle betrokkenen in de keten, waaronder de slachthuizen en de transporteurs, om het belang van dierenwelzijn en voedselveiligheid nogmaals te benadrukken.