Skûtsjewaakhonden op originaliteitspatrouille

Zijn alle skûtsjes volgens de SKS-regels getuigd en voldoen ze aan de originaliteitsnormen? Voor het kampioenschap losbarst is er eerst controle: Kommisje Amels gaat op patrouille.

Ulbe Zwaga klimt een paar uur voor de loting met een bezweet hoofd het skûtsje van Drachten op, dat ligt aangemeerd in de haven van Grou. In zijn kielzog drie andere leden van de Kommisje Amels, de waakhonden van de SKS. De mannen moeten vlak voor de start van het SKS-kampioenschap controleren of de veertien skûtsjes de zaakjes op orde hebben. Of ze zich houden aan de maximale maatvoering van tuig en schip, zodat niet wordt gesjoemeld met gewicht en zeiloppervlak en het een eerlijke strijd wordt. Of ze aan alle veiligheidseisen voldoen. En of de originaliteitsregels worden nageleefd – essentieel binnen de SKS, die de echtheid van de historische vrachtschepen bewaakt. Al te nieuwerwetse onderdelen worden geweigerd. De mannen van Amels controleren en adviseren het bestuur, dat kan overgaan tot sancties.

Tatoeage in het hout

Schipper Jeroen Pietersma verwelkomt de heren allervriendelijkst. Zwaga en co zijn eerder al langs geweest om een waslijst aan zaken te controleren. Nu komen ze alleen nog om de nieuwe gaffel van de Twee Gebroeders van een SKS-merkteken te voorzien. Zwaga trekt een kistje uit zijn rugzak, pakt een hamer en slaat er met een rake tik de drie beroemde letters in. Als een tatoeage prijkt ‘S.K.S.’ in het splinternieuwe hout. ,,Lakkest it ek daliks even?”, grapt Pietersma.

Amels is normaal achter de schermen actief, maar vorig jaar stond de achtkoppige commissie vol in de schijnwerpers. Toen bleek bij de laatste controle dat Joure zich niet aan de regels voor het mastbeslag had gehouden. Het werd een rel en Joure werd uiteindelijk gediskwalificeerd. Zwaga hoopt zoiets nooit weer mee te maken, zegt hij. Hij heeft ervan geleerd hoe belangrijk duidelijkheid is. ,,Foar elk jilde deselde regels. It is lestich, mar moatst altyd ien line lûke.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement