Skûtsje Sneek startte niet: ‘Feiligens boppe alles’

Schipper Jappie Visser ging met De Sneker Pan zaterdagmiddag niet door de sluis het IJsselmeer op. ,,Ik bin ferantwurdlik foar myn minsken. Feiligens boppe alles.”

Schipper Visser zag aan het begin van de middag de eerste skûtsjes de zeilen hijsen op een woelig IJsselmeer. Hij zag meteen: die spartelen. ,,It gie my te mâl.”

Onverantwoord

Hij zei tegen de bemanning dat hij het onverantwoord vond het water op te gaan. Zeilen is prima, maar wedstrijdzeilen is wat anders. Wat als je met vijf skûtsjes bij een ton komt en een windvlaag of golfje maakt je helmhout onbestuurbaar. De gevolgen zijn dan niet te overzien.

,,Mar it is myn beslút en dat meitsje ik sels. Wat oare skippers dogge, dat makket mei neat út. It giet my ek net om it klassemint of sa. Ik stean foar myn minsken, foar myn bestjoer, stêd en sponsors. Ik wol net dat der wat mis giet. Feiligens boppe alles. En my stie it tsjin hjoed.”

Unanieme steun

Zijn bemanning steunde hem unaniem in zijn keuze om niet te zeilen. Vanaf het volgschip volgden ze de wedstrijd via radio en televisie. De Snekers zagen Grou winnen.

Akelig werd Visser toen hij hoorde dat bij de eerste bovenwindse ton Leeuwarden en Heerenveen elkaar raakten. Op het skûtsje van Heerenveen hebben twee bemanningsleden last van hun lijf na de klap van Leeuwarden op het helmhout van Heerenveen. Beide moesten de wedstrijd met schade verlaten.

,,Ik krige der pikefel fan”, zegt de schipper. ,,En ik hoopje dat it goed giet mei eltsenien. Mar it is seker net sa dat ik dertroch myn gelyk helje. It is myn beslút om net te silen en die moat eltsenien sels nimme.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement