Sint Maarten dit jaar op zondag. Maar wanneer komen de kinderen zingend bij jou aan de deur?

Met een lampion of lantaarn van deur tot deur, liedje zingen, snoep vragen en vooral de buurvrouw overslaan die ieder jaar weer met mandarijnen klaarstaat: Sint Maarten wordt ieder jaar nog door velen georganiseerd. Alleen: Sint Maarten valt dit jaar op een zondag. Op welke avond moet je de mand met mini-Marsjes klaar hebben liggen?

Uit een rondgang langs Leeuwarder wijkpanels blijkt dat de nieuwbouwwijken veelal de kinderkaravaan op zondag laten lopen. De wat oudere wijken, zoals Bilgaard en de Vosseparkwijk, opteren voor de zaterdag. Een veelgenoemde reden is de zondagsrust.

Maar wie bepaalt op welke dag kinderen hun lampion aansteken? De scholen niet. Zij willen zich niet bemoeien met wat in het weekend plaatsvindt. De gemeente Smallingerland meldt op de website dat er veel vragen van ouders komen over zingen op zaterdag of zondag. ,,Er is in de gemeente geen regel hiervoor en iedereen is vrij om dit zelf te kiezen’’, zo valt er te lezen.

Sint Maarten: wanneer werd het groot in Friesland?
Lees verder

Lichtje voor de deur

Zo komen veel ouders uit bij de wijk waarin ze wonen. Maar ook daar is geen consensus: de ene wijk adviseert zaterdag, de andere zondag. Wijkpanel De Zuidlanden (Techum, Wiarda en toekomstige buurtschappen) in Leeuwarden heeft een sympathieke oplossing om zowel de zondagsrust te respecteren en de elfde van de elfde in ere te houden. Bewoners die welwillend tegenover het kindergezang staan, kunnen een lichtje voor de deur zetten. ,,Dat geeft ook meteen een leuke sfeer in de buurt’’, zegt Sint Smeding van het wijkpanel.

Hij ziet dat er verschillend over de zondagse activiteit wordt gedacht in zijn buurt. ,,Als wijkpanel vellen wij daar geen oordeel over.’’ De school in de wijk doet dat evenmin: het is aan de ouders om te bepalen wanneer zij het snoeprondje lopen met de kinderen. Een rondgang door de buurt leverde volgens Smeding op dat de meeste ouders een voorstander zijn van de zondag.

Zaterdag beste alternatief

Deze discussie komt eens in de zoveel jaar terug. In 1979, 1990, 2001, 2007 en 2012 viel 11 november ook op een zondag. ,,In 2012 hebben we de optocht door de buurt ook naar zaterdag verplaatst’’, weet Dick Bootsma van wijkcentrum Bilgaard in Leeuwarden zich te herinneren. In zijn buurt gaan kinderen zaterdag langs de deuren in plaats van zondag.

Er wonen in Bilgaard veel ouderen die de zondagsrust willen respecteren. Daarnaast zorgt een optocht op zondag voor logistieke problemen: veel vrijwilligers willen op zondag graag vrij zijn. ,,Dus daarom doen we Sint Maarten op zaterdag. Ook de verhalenverteller kan alleen die dag’’, vertelt Bootsma.

Na zondag is het probleem vanwege schrikkeljaren weer elf jaar uit de wereld: de volgende elfde van de elfde op zondag vindt pas in 2029 weer plaats.

Wil je voorbereid zijn, zet de snoepmand alvast op zaterdagmiddag klaar. Dan zit je altijd goed. En ben je een echte zoetekauw: dit is het moment om twee keer langs de deuren te gaan. Moet je wel je keel goed smeren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement