Simmertime in Heerenveen, met onder meer De Kast. FOTO NIELS DE VRIES

SimmerTime 2018: Entertainment met een serieuze boodschap (★★★★)

Simmertime in Heerenveen, met onder meer De Kast. FOTO NIELS DE VRIES

Vanuit een hoek van de tent komen alle muzikanten en acteurs die meespelen in SimmerTime 2018 op, terwijl ‘In the summertime’ door de boxen schalt. Al snel wordt het ‘Yn ‘e simmertime’, want Fryslân en het Frysk staan ook in deze editie van SimmerTime centraal.

De vorige editie, nog met Rients Gratama, was in 2000. Een deel van de oude cast is weer opgetrommeld: De Kast, Maaike Schuurmans en Piter Wilkens doen ook dit keer mee. Maar er zijn ook nieuwe gezichten te bewonderen. Johannes Rypma, Adriana von Bannisseht, de vrouw van Syb van der Ploeg, en Hubert Heeringa versterken de gelederen.

Piter Wilkens verzorgt de aftrap met ‘It paad werom’, want veel mensen die er in 2000 bij waren, zijn nu weer aanwezig. Vervolgens volgt een respectvol en integer eerbetoon aan Gratama. Maaike Schuurmans vertelt dat hij haar mentor was en ze eert hem met een gevoelig lied uit de musical Mata Hari. Daarna zingt Syb nog een duet met Gratama: de afwisseling met de opnames uit 2000 verloopt perfect.

Freark Smink vervult verschillende rollen tijdens SimmerTime 2018. Soms speelt hij een oud mannetje dat op zijn brommer aan komt rijden, bijvoorbeeld wanneer er nog eens teruggeblikt wordt op 2000. ‘Yn 2000 wie ik 52, lyk as Syb no. Kinst sjen wat him noch te wachtsjen stiet.’ Op andere momenten is hij gewoon zichzelf.

De ondertitel van het project luidt ‘De takomst fan Fryslân’, want SimmerTime 2018 wil ook aankaarten dat we zuinig moeten zijn op Fryslân en het milieu. De sketch die van der Ploeg uitspeelt met Freark Smink over een elektronische brommer is veelzeggend. De Kast speelt niet veel later een ode aan Friesland: ‘Eltse grins foarby’. Van der Ploeg weet door zijn zuivere uithalen al snel de handen in de lucht te krijgen.

Ook na de pauze spelen De Kast en consorten vooral Friestalige nummers of de Friese versie van Nederlandstalige hits als ‘Hart van mijn gevoel’. Hoewel Syb natuurlijk de ultieme frontman is, weet hij ook hoe hij het podium aan de anderen moet laten. Wilkens en Schuurmans brengen bijvoorbeeld een korte maar swingende versie van ‘Knoopkes’. Rypma heeft dan al zijn gevoelige hit In groet ten gehore gebracht. Schuurmans schittert met ‘De winner hat de wrâld’, een bijzonder mooi vertaalde en perfect uitgevoerde versie van ‘The winner takes it all’ van Abba. Het gejoel en applaus vanuit de tent spreken boekdelen. Ook het thematisch goed bij de avond passende ‘Greideroas’ van Piter Wilkens, valt buitengewoon in de smaak.

Niet alle sketches zijn even sterk, hoewel de scène die in 2048 speelt ontzettend grappig is, al is het alleen maar om in Heerenveen een volle tent ‘It woanskip’ te horen zingen. Maar alle muzikanten, met multi-instrumentalist Hubert Heeringa als absolute uitblinker, staan de hele avond zeer overtuigend en sterk te spelen. SimmerTime 2018 biedt een avond vol entertainment met een serieuze en belangrijke boodschap.

CILLA GEURTSEN

Gebeurtenis: SimmerTime 2018: De Kast met o.a. Maaike Schuurmans, Freark Smink, Johannes Rypma en Piter Wilkens Gezien: 17/07 in Heerenveen Publiek: 700 personen Nog te zien: 18/07, 19/07 in Heerenveen, 09/09, 11/09 en 12/09 in Franeker, 23/09, 24/09 en 25/09 in Dokkum

===

 

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct