Sil it ea noch heve? Ja, de ijsfontein staat eindelijk op z'n plek: 'Een meesterwerk'

Hij staat er dan toch, de Dokkumer IJsfontein. 'Sil it ea noch heve', staat er gebeiteld in een tegel op de Markt in Dokkum.

Die regel refereert aan de Elfstedentocht, al werd hij het afgelopen jaar ook meermaals in verband gebracht met de IJsfontein. Veelbesproken sluitstuk en hoofdpijndossier van LF2018-project Eleven Fountains.

Zucht

Toen het bouwwerk maandagochtend dan eindelijk op zijn plek werd getakeld, slaakten meerdere toekijkers een zucht van verlichting. Kunstenares Birthe Leemeijer, mensen van LF2018, bouwers en techneuten, gemeenteambtenaren. Elk van hen had de afgelopen jaren wel eens de handen in het haar; nu staat het ding er toch. ,,Wel een moment’’, zegt Leemeijer met glanzende ogen terwijl haar ontwerp hoog in een kraan boven de Markt uittorent.

Onschuldige maquette

Want er kwam nogal wat achter vandaan, die ogenschijnlijk onschuldige maquette die de Haarlemmer kunstenares Leemeijer ergens in 2015 uit de 3d-printer toverde. Zo bleek het aanvankelijke ontwerp, van beton, een energievreter. Dokkum en omstreken roerde zich vanwege de ingrijpende gedaanteverandering die de Markt zou moeten ondergaan om plek te bieden aan de IJsfontein. Er was een bouwstop, en er kwam een petitie tegen de plannen. Terwijl de gemeente een inspraaktraject optuigde om het project van draagvlak te voorzien.

Uitdaging

En ook het afgelopen jaar, toen de uiteindelijke fontein - nu van koper - in productie ging bij de Mannen van Staal in Leeuwarden, was geen sinecure. De keuze viel op koper omdat dat metaal beter en zuiniger te koelen valt dan beton. De koperen platen buigen in de vormen die Leemeijer bedacht had, bleek evenwel een lastige uitdaging. Zelfs voor de metaaltovenaars van de Mannen van Staal, voor wie koper toch weinig geheimen meer heeft. Ze schaften er zelfs een speciale machine voor aan, die koperplaten in meerdere richtingen kan buigen.

Kletterdei

Maandagochtend in alle vroegte ging het gevaarte op transport richting Dokkum. Daar werd hij rond half tien op zijn plek getakeld. ,,Geweldig’’, reageerde Leemeijer. ,,Dit doet me heel veel.’’ Natuurlijk vond ze het jammer dat ‘haar’ fontein niet in feestjaar 2018 kon worden onthuld. Terwijl op Kletterdei de andere tien fonteinen vrolijk waterden, stond zij op een half afgebouwd plein geïmproviseerd in een ijsblok te hakken. ,,Maar dit werk staat er niet voor een paar weken, of maanden.’’

Meesterwerk

Leemeijer noemt de uitvoering door de Mannen van Staal ,,een meesterwerk. Wat zij gedaan hebben is ongelooflijk.’’ Volgens directeur Theunis Bakker komt zijn werknemers Frits Hoekstra en Michael Plooy alle lof toe: zij zijn bijna non-stop met de IJsfontein bezig geweest.

Paniek

Vlak voor het op zijn plek takelen van de koperen kolos ontstond nog enige paniek. De ondergrondse machinekamer bleek afgelopen weekend ondergelopen te zijn met regenwater. Iemand bleek afgelopen vrijdag de stekker van de twee pompen eruit getrokken te hebben. Die pompen staan er nu net om de machinekamer droog te houden. ,,Daar staat voor honderdduizend euro aan apparatuur in’’, sipt een gemeenteambtenaar. ,,Hier gaan we het nog over hebben.’’ De schade bleek evenwel niet ernstig.

De komende elf dagen worden gebruikt om de fontein in te regelen en te testen. Tijdens de feestelijke opening op 22 februari is hij dan naar verwachting van een laagje ijs voorzien.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement