Siegerswoude breekt Fries hitterecord uit 1944

Met een temperatuur van 36,5 graden verdreef het meetpunt in Siegerswoude donderdag alle Friese hitterecords uit de boeken.

De bij Siegerswoude in het vrije veld gemeten recordtemperatuur kwam niet alleen boven het oude julirecord, dat dateerde van 2 juli 2015 (35,5 graden), maar oversteeg ook het oude provinciale record van 36,3 graden dat op 23 augustus 1944 gemeten werd in Rottum bij Heerenveen.

Leeuwarden en Stavoren

Op vliegbasis Leeuwarden liep het kwik op tot 34,8 graden Celsius, een nieuw record voor die plaats sinds de metingen begonnen in 1951. Dat geldt ook voor Stavoren, waar 33,4 graden werd genoteerd.

Terschelling haalde pas donderdagavond om half zeven de recordtemperatuur van 33 graden. Overdag bleef het kwik op 31 graden steken. Alleen op Vlieland werd de tropische grens niet bereikt. Het bleef er 29 graden.

Landelijk noteerde Arcen bij Venlo de hoogste temperatuur met 38,2 graden, een evenaring van het nationaal julirecord van drie jaar geleden.

Regen en onweer

Ook vrijdag kan het kwik oplopen tot 31 graden aan de kust en mogelijk wordt het opnieuw 35 graden in het Friese binnenland. Een kou-front met enkele regen- of onweersbuien maakt echter een einde aan de ergste hitte.

Er wordt gemiddeld 5 tot 10 millimeter regen verwacht, maar een definitief einde van de droogteperiode lijkt dat nog niet. Op langere termijn blijft het overwegend droog en zomers warm. Dat zou zomaar eens tot 10 augustus kunnen duren.

Hittegolf

 Sinds donderdag is er officieel sprake van een landelijke hittegolf. De kans is groot dat deze de boeken ingaat als de langste ooit. Van een hittegolf is sprake als in een periode van minstens vijf dagen in De Bilt (bij Utrecht) een maximum temperatuur boven de 25 graden, waarvan minstens drie boven de 30, wordt gemeten.

Langste ooit gemeten

De huidige landelijke hittegolf is begonnen op 15 juli en zou kunnen uitgroeien tot de langste ooit gemeten. De langste landelijke tot nu toe duurde van 29 juli tot en met 15 augustus 1975 (achttien dagen). Als de maxima het komende weekeinde boven de 25 graden blijven, zou dat record gemakkelijk kunnen sneuvelen, want ook volgende week wordt zomers warm weer verwacht.

In het oosten en zuidoosten van onze provincie is nu ook sprake van een hittegolf, al begon die pas op 19 juli. Op Vliegbasis Leeuwarden is vandaag nog één dag nodig met een maximum boven de 30 graden, dan is ook daar de hittegolf een feit. Hoe dichter bij de kust, hoe korter de hittegolf en hoe zeldzamer het verschijnsel is. Op de Waddeneilanden komt het bij gebrek aan tropische dagen bijna nooit voor.

Regenloze periode

Ondertussen duurt de droogte onverminderd voort. In het noordwesten van de provincie is er op de meeste plaatsen sinds 24 juni geen meetbare regen meer gevallen. Een regenloze periode van 33 dagen is daar in de laatste vijftig jaar niet voorgekomen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement