Shoppers mijden centrum van Heerenveen: vervelende verkopers moeten weg

Het winkelend publiek in Heerenveen is klaar met de verkopers, fondsenwervers en collectanten in het centrum van de plaats. De gemeente grijpt in: collecteren en venten worden verboden in het centrum.

De gemeente past de algemene plaatselijke verordening (apv) aan, na klachten van shoppers. Die hebben bij de Heerenveense Ondernemersvereniging en bij de centrummanager aangegeven de verkopers en fondsenwervers, al dan niet voor een goed doel, vervelend te vinden.

Hierdoor mijden zij zelfs delen van het centrum, zo blijkt. En dus de winkels in de straten aldaar, tot verdriet van de winkeliers.

Geen regelgeving

Het gaat om het gebied tussen de K. R. Poststraat, de Van Dekemalaan, de Koornbeursweg en de Van Kleffenslaan. Er is nu geen regelgeving, waardoor veel verkopers en fondsenwervers tegelijkertijd op locaties aanwezig zijn, geeft de gemeente aan.

Voor het werven van donateurs voor goede doelen worden via de apv standplaatsen geregeld. Huis-aan-huis collecteren valt niet onder de nieuwe regels.

Ballonnenverbod

In de apv wordt ook een verbod opgenomen op het oplaten van ballonnen. In mei werd hiervoor al een motie aangenomen.

De belangrijkste overweging is het voorkomen van verdere milieuvervuiling van de aarde, laat de gemeente Heerenveen weten. Bemande luchtballonnen vallen niet onder het verbod.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement