Welcome To The Village, 2016.

Serieus probleem voor Welcome to the Village en Psy-Fi na rechtbankvonnis

Welcome To The Village, 2016.

Festival 'Welcome to the Village' bij Leeuwarden, dit weekeinde, heeft een serieus probleem nu de juridische basis onder de vergunning weg is.

In het uiterste geval kan dit betekenen dat het festival niet doorgaat. De uitspraak betekent dat ook festival Psy-Fi, eind augustus, een probleem heeft.

De gemeente stelt ‘er alles aan te zullen doen om de festivals te laten doorgaan’. De woordvoerder laat zich niet uit over de maatregelen die hiervoor nodig zijn. ,,Het vonnis is pas net binnen. We bestuderen het nog.’’

De harde uitspraak heeft de stichting Groene Ster Duurzaam, die zich inzet voor bewoners- en natuurbelangen, aangenaam verrast. ,,Zó indrukwekkend. Ik was een tikje van slag’’, zegt woordvoerder Theo van Gelder.

De rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de omgevingsvergunning die de basis vormt voor drie festivals in recreatiegebied de Groene Ster onvoldoende is uitgewerkt. De gemeente moet haar huiswerk overdoen.

In de praktijk betekent de uitspraak dat de gemeente op dit moment alleen activiteiten mag toestaan die passen binnen het bestemmingsplan. Hierin ligt de nadruk op recreatie, natuur en sport.

Festivals zijn niet toegestaan. De nu getorpedeerde omgevingsvergunning moet afwijking van het bestemmingsplan mogelijk maken.

Volgens het bestemmingsplan zijn activiteiten na zonsondergang verboden. Dezer dagen gaat de zon iets voor tien uur onder. Ook kamperen is verboden. De gemeente is des te meer terughoudend in haar reactie omdat Groene Ster Duurzaam en de gemeente elkaar dinsdagmiddag opnieuw bij de rechter treffen. Het gaat hierbij om de uitleg van een recent vonnis over de meting van festivalgeluid.

Het nieuwste vonnis kan voor de gemeente geen verrassing zijn. Twee weken geleden waarschuwde de rechter de ambtenaren al dat die rekening moesten houden met deze uitspraak .

Van Gelder: ,,De gemeente is creatief van geest. Maar ik zie niet één twee drie hoe ze dit moet oplossen.’’ Groene Ster Duurzaam stelt met gemeente en met ‘Welcome to the Village’ te willen meedenken over een oplossing voor komend weekeinde.

Van Gelder: ,,Welcome to the Village maakt te veel lawaai en gebruikt een te groot gedeelte van de Groene Ster. Verder is het een leuk evenement.’’ Klachten hadden de afgelopen jaren vooral betrekking op Psy-Fi, het psychedelische festival.

De festivalorganisatie verwacht dat de komende edtie gewoon doorgaat. In een reactie op Facebook zegt de organisatie contact met de advocaat gehad te hebben en er op basis daarvan alle vertrouwen in te hebben er met de gemeente uit te komen. ,,Dus we zien jullie gewoon allemaal dit weekend op de Groene Ster, Lobi!''

menu