September: fris en nat

September kende dit jaar slechts twee warme dagen met maxima van 20 graden of meer. Normaal zijn dit er tien.

Het jaar 2001 had de laatste septembermaand met zo weinig warme dagen. Toen bleef het bij één warme dag. Door het gebrek aan warmte komt de gemiddelde maandtemperatuur uit op 13,5 graden tegen 14,5 normaal.

De maand verliep sterk wisselvallig en soms vielen grote neerslaghoeveelheden. Gebruikelijk valt in september gemiddeld over het land 78 mm neerslag. Nu komt de neerslagsom uit op bijna 110 mm.

De warmste dag van de maand was 12 september met 20,2 graden in De Bilt. In september wordt het soms zelfs nog tropisch. De laatste keer dat het in De Bilt tot een officiële tropische dag kwam was op 5 september 2013.

Nat

Deze septembermaand verliep in verreweg het grootste deel van het land nat. Vooral de eerste dagen van de maand kwam het soms met bakken tegelijk naar beneden. Tijdens de week van Prinsjesdag was het onstuimig en vielen regionaal telkens flinke hoeveelheden regen.

Najaarsweer

De maand eindigt met rustig najaarsweer. Komende dagen zal de zon veelvuldig schijnen, maar tijdens de nachten en in de ochtend is kans op mist en laaghangende bewolking. Daarbij is ook kans op de eerste vorst aan de grond van het najaar.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement