Een grutto met kleurringen en een geolocator.

Sensor werpt verrassend licht op broedgedrag grutto

Een grutto met kleurringen en een geolocator. FOTO MO VERHOEVEN

Grutto’s waarvan het nest is verstoord, beginnen altijd aan een tweede legsel. Dat is de opvallende bijvangst van een onderzoek met lichtsensoren.

Promovendus Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen, lid van het team van hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma, onderzocht de migratie van grutto’s met behulp van geolocators. ,,Dit zijn kleine chips die iedere vijf minuten de lichtintensiteit vastleggen, samen met de datum en exacte tijd’’, zegt Verhoeven. Op basis van die gegevens is te berekenen waar de dieren zich in de loop van het jaar bevinden. De lichtsensoren zitten aan een pootring en registreren 26 maanden lang gegevens, die later zijn uit te lezen.

In het Journal of Avian Biology meldt Verhoeven dat de sensoren ook het broedgedrag van grutto’s optekenen. Die komen in beeld als donkere perioden gedurende dag, wanneer de vogel op het nest zit met de poten onder het lichaam.

Broedpoging

Waar eerder werd verondersteld dat 20 tot 45 procent van de grutto’s met een mislukt legsel een tweede broedpoging waagt, ontdekte Verhoeven dat dit opgaat voor alle vogels. Na een tweede mislukking waagt een bescheiden deel zelfs een derde poging. Wat ook opviel: na 18 mei begint geen enkele grutto nog aan een broedpoging. In het onderzoek werden 103 Zuidwest-Friese vogels gevolgd tussen 2012 en 2018.

Verhoevens conclusies werpen nieuw licht op de ideeën over het broedseizoen van de grutto. Hij veronderstelt dat bij eerdere onderzoeken mogelijk veel tweede legsels zijn aangezien voor eerste nesten. Dat het seizoen langer duurt, heeft ook consequenties voor de bescherming van de grutto. ,,De tweede pogingen hebben gemiddeld minder succes dan de eerste, maar ze zijn niet onbelangrijk.” In beschermde gebieden stellen boeren het maaien van de weilanden uit tot in juni. ,,De jongen van een tweede broedpoging kunnen begin juli nog steeds bij hun ouders rondlopen.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct