FOTO

Seks tijdens de zwangerschap: 'Als het nog gaat, blijf het dan vooral dóén'

FOTO SHODY CAREMAN

Toen journalist Marith Iedema (31) zwanger bleek te zijn, nam ze zich heilig voor om haar seksleven niet te laten versloffen. Maar zo eenvoudig was dat niet. ,,Ik heb zin moeten maken, het kwam uit m’n tenen.’’

H et is de hoogste tijd dat we weer eens in actie komen, Duncan en ik. Mijn vriend ligt in bed. Ik wurm mijn hoogzwangere lijf – als ik dit schrijf heb ik nog twee weken te gaan tot de uitgerekende datum – in een kanten nachtjapon. Supersize borsten puilen eruit.

Je zou denken dat ik rond het einde van mijn zwangerschap gewend ben aan dit ‘nieuwe’ lijf, maar niets is minder waar. Ik kijk in de spiegel. Oké, alles staat beter dan mijn favoriete huispak, maar om nou te zeggen dat ik blij word van mijn opgeblazen spiegelbeeld in kant: nee. Maar goed, het is roeien met de riemen die ik heb.

Eveline Stallaart, seksuologe en moeder van twee zoontjes, drukte me tijdens een consult over seks en zwangerschap op het hart: ,,Als het nog gaat, blijf het dan vooral dóén. Want als de baby er straks is, kan je seks wekenlang op je buik schrijven.’’ Niet alleen omdat de boel down-under hoogstwaarschijnlijk in puin ligt. ,,Je hoofd zal de eerste tijd ook niet naar seks staan.’’

Volgens de Amerikaanse psycholoog John Gottman krijgen alle koppels te maken met een relatiedip na de komst van een baby. Een op de drie relaties strandt zelfs binnen drie jaar na de geboorte van het oudste kind. Ik geloof er heilig in dat te weinig bevredigende seks, of erger nog, helemaal geen lichamelijk contact, tot vervreemding van elkaar leidt.

IJzersterk

Dus ook al voel ik me niet bepaald sexy en verleidelijk, ik ben vastbesloten het er nog van te nemen in deze laatste dagen zonder kind. Zodat we ijzersterk en met zo min mogelijk opgekropte ergernissen – we hebben vanwege de thuisquarantaine veel te veel op elkaars lip gezeten – de loeizware kraamperiode ingaan. Niets werkt beter dan seks!

Ik waggel zo charmant mogelijk naar het bed en vlij me tegen mijn geliefde aan. Duncan reageert aarzelend: hij heeft net gelezen dat seks in de laatste fase de bevalling kan opwekken. En hij vindt het idee aangenaam dat de baby nog even blijft zitten waar hij zit – zeker in deze onzekere tijden.

Pas als ik hem ervan heb verzekerd dat seks bij een probleemloze zwangerschap niet kan leiden tot een vroegtijdige geboorte, durft hij het aan. Na ons uitgebreide voorspel besluit ik dat het tijd is voor ‘een gouwe ouwe’, want hé, straks komt het er vast niet meer van! Ik land, met mijn dik 80 kilo, harder dan de opzet was boven op hem. Hij kreunt. ,,Sorry’’, mompel ik. In het heetst van de strijd vergeet ik dat ik de conditie heb van een moeke op leeftijd. Na drie keer bewegen kan ik al niet meer.

Walvis

Met h ulp van Duncan draai ik me op mijn rug. Ook dat is voor een hoogzwangere geen fijne positie. Ik voel me een aangespoelde walvis. Ik krijg nauwelijks lucht, want de baby drukt op mijn longen. En, last but not least: mijn kruis is zichtbaar – in volle glorie. En dat vind ik op dit moment gênant. Ik kan mijn geslachtsdeel al maanden zelf niet meer zien, en scheer me dus op goed geluk.

(Natuurlijk hebben vrouwen evenveel recht op lichaamshaar als mannen, en misschien was dit hét moment geweest om een bos schaamhaar te laten groeien, maar mijn schoonheidsideaal zit me altijd in de weg.) Mijn schaamstreek is nu ongetwijfeld een rommelig landschap van plukjes haar en kale plekken. Op mijn rug liggen? Ik vind het een slecht idee. Change of plan.

Ik weet inmiddels dat lepeltje-lepeltje, net als op z’n hondjes, wel fijn is voor een zwangere vrouw. Ik probeer op mijn zij te rollen, maar ook dat gaat niet zonder slag of stoot. Ik spartel hulpeloos met mijn armen en benen totdat Duncan me een duwtje in de goede richting geeft. Diepe zucht. Dit werkt op z’n zachtst gezegd niet lustverhogend. Man, seks tijdens de zwangerschap gaat niet over rozen.

,,Oké, misschien moeten we erkennen dat penetratie niet langer wenselijk is’’, zeg ik, terwijl ik uitpuf van de inspanning. Duncan stemt in. Gelukkig is er veel meer mogelijk, wat wel haalbaar is en lekker blijft – seks en neuken zijn geen synoniemen.

Hand- en spandiensten

In mijn eerste horrortrimester, waarin ik al moest braken bij het idee van een lichaam boven op het mijne, bestond ons seksleven – naast masturbatie – haast uitsluitend uit over en weer geleverde hand-en-spandiensten. En dat beviel prima! Dus als je lichaam niet meewerkt, forceer de boel dan niet. Vrij nooit tegen je zin in, omdat bijvoorbeeld je partner op springen staat.

Zomaar stoppen met intimiteit is ook af te raden, had seksuologe Stallaart me voorgehouden. Helaas gebeurt dit geregeld om de verkeerde redenen. Sommige vrouwen zijn bang dat seks – zeker in de eerste fase – een miskraam veroorzaakt. Sommige mannen vrezen dat zij met hun penis het hoofdje van de ongeboren baby raken. Gelukkig is dit allebei onmogelijk.

Aan het begin van mijn tweede trimester leek het er even op dat ik de smaak weer te pakken kreeg. Van de ene op de andere dag voelde ik me opnieuw een mens mét lusten. De extreme vermoeidheid en misselijkheid verdwenen in week twaalf als sneeuw voor de zon. Ik was mijn oude, fitte en energieke zelf, halleluja!

Mijn buik was nog nauwelijks zichtbaar en de seks ging als vanzelf. Die gelukzalige periode duurde maar kort: een nieuwe reeks onaangename kwalen (rugpijn, infecties, bekkeninstabiliteit, gekmakende jeuk en meer) zorgde ervoor dat mijn libido snel weer inzakte.

Dat overkomt niet alle zwangere vrouwen. Genoeg dames houden hun libido, of krijgen juist meer zin. Dat laatste valt simpel te verklaren: de clitoris en schaamlippen raken beter doorbloed, waardoor een orgasme intenser wordt ervaren. Helaas heb ik daar niets van gemerkt. Mijn zwangere jeugdvriendin daarentegen vertelde, onder het genot van een kopje gemberthee, enthousiast over haar pikante seksleven. Ze was niet te houden sinds de bevruchting. Haar vriend en zij deden het bij voorkeur dagelijks.

Zin maken

Bi j mij moest het soms uit mijn tenen komen, en toch koos ik ervoor zin te maken. Want eenmaal bezig, geniet ik altijd van seks. We experimenteerden met wat wél mogelijk was. Kwaliteit kwam boven kwantiteit te staan. En dat is maar goed ook. Geen seks hebben is dé manier om elkaar kwijt te raken. En om in een broer-zus-relatie te belanden. Want als je lustvlammetje als een nachtkaars uitgaat, is het moeilijk om die later weer aan te wakkeren. Zeker als de tijd van gebroken nachten aanbreekt, waarin je eigenlijk alleen snakt naar slaap.

Nu het einde van mijn zwangerschap nadert, kan ik stellen dat Duncan en ik die dans zijn ontsprongen. Al was het, bij tijd en wijle, een flinke uitdaging ons seksleven aan de gang te houden. Niet alleen mijn interesse in seks nam af. Ook Duncans libido kelderde. Dat je een hoogzwangere vrouw er ‘stralend’ vindt uitzien, daar kan ik inkomen – soms dan. Maar dat je zo’n buik ‘geil’ vindt, zoals sommige mannen doen, dat snap ik echt niet.

Terugkijkend zeg ik: fijne seks maakt mild, van beide kanten. En bij plotselinge hormonale ontploffingen is dat zeer wenselijk. Ik weet zeker dat we het blijven doen – ook als de baby er is. Zodat we, naast vader en moeder, geliefden blijven. Dan weet je dat vast, ongeboren zoon.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct