Seinhuisje Terschelling mag geen zomerwoning zijn: verhuur alleen als hotelkamer

Straks kan het Seinhuisje op Kaapsduin op Terschelling als hotelkamer worden geboekt.

De gemeente Terschelling wil voorkomen dat het Seinhuisje op het Kaapsduin straks als volwaardige zomerwoning kan worden verhuurd.

Eigenaar Staatsbosbeheer wil het markante, leegstaande huisje graag behouden en ombouwen tot een hotelkamer.

Mede op aandringen van enkele bezwaarmakers heeft het college een aantal wijzigingen in het bestemmingsplan aangebracht. De naam van het plan wordt Hotelkamer Seinhuisje, het realiseren van een keuken in het pand wordt verboden evenals het gebruik als zelfstandig vakantieverblijf.

Met de status van vakantiewoning op deze unieke locatie zou het makkelijk verkocht kunnen worden, ook al is Staatsbosbeheer dat niet van plan. De gemeente wil dat op voorhand voorkomen, omdat een nieuwe eigenaar dan zelfs aanspraak zou kunnen maken op de uitbreidingsregeling voor recreatiewoningen tot 90 vierkante meter.

Zendamateurs

Het Seinhuisje is kort na de oorlog gebouwd als peilstation voor de marine. Als bouwplaats fungeerde de fundering waarop de bezetter een zoeklicht van de Duitse West-batterie had geplaatst. Het gebouwtje werd later gebruikt door eilander zendamateurs. Het is nu vervallen en moet geheel worden gerestaureerd.

Een bezwaarmaker tegen het bestemmingsplan vindt dat Staatsbosbeheer het belang van de natuur voorop moeten stellen en niet het financiële gewin. Staatsbosbeheer zou juist moeten controleren dat Kaapsduin en Seinpaalduin niet oneigenlijk worden gebruikt. ,,Oerol-voorstellingen op plekken die nog niet eens hersteld zijn van vorige optredens, rotzooi van met name groepen van bruinevlootschepen.”

Onverzorgde aanblik

Ook draagt de kudde geiten die Staatsbosbeheer op het duin laat grazen bij aan de rommelige en onverzorgde aanblik, vindt een tegenstander. In een van de bezwaarschriften wordt gesuggereerd dat Staatsbosbeheer het betonnen invalidepad enkele jaren geleden zou hebben aangelegd om het Seinhuisje beter bereikbaar te maken.

Hotelkamer Seinhuisje kan straks worden geboekt via de VVV, eilander hotels en Buitenleven Vakanties, het samenwerkingsverband tussen Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de twaalf provinciale Landschappen. Het bestemmingsplan wordt op 27 november in de raadscommissie besproken.