'Schrijnender kan het niet': brief naar overleden Leeuwarders

De fout met gemeentelijke brieven aan overleden Leeuwarders leidde in de gemeenteraad woensdag tot schaamte en boosheid.

De gemeente liet onderzoeksbureau Zorgfocuz een analyse uitvoeren naar ervaringen van ‘cliënten’ die vorig jaar gebruik maakten van de Wmo. De gemeente leverde de persoonsgegevens aan, maar vergat hierbij om de cliëntenlijst te vergelijken met de gemeentelijke basisadministratie. Hierdoor werd over het hoofd gezien dat er ook mensen bij zaten die inmiddels zijn overleden. Het gaat om maximaal 189 mensen. Zorgfocuz treft geen blaam.

Veel politieke partijen spraken woensdag hun afschuw over uit de brieven. Harry Bevers (VVD) zei te weifelen tussen ,,onvoorstelbare woede en plaatsvervangende schaamte’’ .

,,Schrijnender kan het niet, dat vinden wij als college ook’’, zei P/GL-wethouder Herwil van Gelder. ,,Dan past maar één reactie: direct een excuusbrief sturen.’’ Volgens hem zijn de systemen inmiddels zo aangepast dat zich niet weer zoiets kan voordoen. Julie Bruijnincx (D66) pleitte ervoor om de nabestaanden ook een bloemetje te sturen.

Volgens Van Gelder reageren nabestaanden heel verschillend. In tien gevallen hebben zij het onderzoeksbureau of de gemeente benaderd. De gemeente is wettelijk verplicht jaarlijks onderzoek te doen naar de Wmo.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement