Schouwburg De Lawei verliest rechtszaak verbouwdrama

Schouwburg De Lawei tijdens de bouwstop, in het najaar van 2014. FOTO JILMER POSTMA

Schouwburg De Lawei in Drachten heeft in september 2014 onterecht bouwbedrijf Van Norel uit Epe van de verbouw van de cultuurtempel gehaald. Alle bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw aangedragen zogenoemde ontbindingsgronden zijn ongegrond verklaard door de bouwrechter.

Dat concludeert bouwer Hans van Norel na het bestuderen van het vonnis dat maandagochtend naar schouwburg De Lawei en bouwer Van Norel is gestuurd.

Directeur Stef Avezaat van schouwburg De Lawei heeft nog niet gereageerd. De gemeente Smallingerland wíl nog niet reageren en wacht op De Lawei, de officiële opdrachtgever van de verbouwing. De Raad van Arbitrage (RvA) zegt dat er een vonnis is, maar wil er niet uit citeren. Directeur Bas van Luik: ,,Wij stellen ons terughoudend op.’’ Later deze week publiceert de RvA het vonnis geanonimiseerd op de website.

Broddelwerk

In september 2014 stuurde Stef Avezaat, schouwburgdirecteur en bouwbaas van de verbouwing van De Lawei, de aannemer uit Epe naar huis wegens vermeend broddelwerk. Van Norel zou volgens Avezaat zijn werk niet naar behoren hebben uitgevoerd en zich niet aan het bouwbestek en de planning hebben gehouden. Ook was er volgens De Lawei sprake van gebrekkige coördinatie waardoor de verbouw van de schouwburg in het honderd liep en de deadline bij lange na niet werd gehaald. Uiteindelijk ging De Lawei ruim een halfjaar later open dan gepland. Bouwgroep Friso maakte de schouwburg af.

De Raad van Arbitrage voor de Bouw, de speciale bouwrechter, moest na de contractontbinding van Avezaat oordelen of Van Norel terecht van het werk was gehaald. Daarbij is gekeken naar verschillende zogenoemde ontbindingsgronden, zoals kwaliteit van het werk, de planning en de gebrekkige coördinatie op de bouwplaats gedurende de maandenlange verbouw. Op alle punten is De Lawei in het ongelijk gesteld. ,,Geen van de gronden houdt stand’’, verwoordt Van Norel de uitspraak van de Raad van Arbitrage voor de Bouw.

Tussen de ontbinding van het bouwcontract en het finale oordeel van de RvA zit bijna drie jaar. De Lawei heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Rol Smallingerland

De uitspraak is een forse nederlaag voor De Lawei én de gemeente Smallingerland, die zich als subsidieverstrekker achter Avezaat schaarde. Beide hadden vertrouwen in een goede afloop van de procedures en ervan overtuigd dat ze goed hebben gehandeld. Avezaat benadrukte wel altijd dat ‘gelijk hebben en gelijk krijgen niet hetzelfde is’, cultuurwethouder Marja Krans (ChristenUnie) van Smallingerland benadrukte meer dan eens dat met het wegsturen van Van Norel erger is voorkomen. De Lawei had geen tweede Vredenburg moeten worden, sprak Krans vaak in het openbaar, refererend aan de mankementen van schouwburg Vredenburg in Utrecht die na de heropening verbouwd wederom verbouwd moest worden door forse gebreken in vooral geluidsdichtheid van het gebouw.

Wat de gevolgen voor Smallingerland nu zijn, is nu nog onduidelijk.

Lees alles over het verbouwdrama in ons dossier: www.lc.nl/lawei

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Lawei