Schoonmaker steelt van Jopie Huisman Museum: werkstraf

Een dertigjarige schoonmaker drukte in het Jopie Huisman Museum in Workum duizenden euro’s achterover en moet dit bekopen met een werkstraf.

Politierechter Christine Koelman legde de man dinsdag een werkstraf van 180 uur op en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Volgens het museum heeft de schoonmaker tussen juni 2016 en half maart 2017 meer dan 44.000 euro gestolen. Het museum baseert de berekening op het verschil tussen wat er daadwerkelijk in kas zat en het geld dat werd afgestort bij de Rabobank. Op camerabeelden was te zien dat de man in maart vorig jaar op drie verschillende dagen een stapeltje biljetten wegnam en in zijn kleding stopte. Op twee daaropvolgende dagen had hij nog meer geld weggenomen.

Naar eigen zeggen 6000 euro gestolen

Weer een paar dagen later was op de beelden te zien dat hij geld terug stopte. De Bolswarder heeft tegenover de politie verklaard dat hij ongeveer 10.000 euro had weggenomen. Inclusief de bedragen die hij had teruggestopt, had hij naar eigen zeggen ongeveer 6000 euro gestolen. Hij kon niet zeggen waar hij het geld aan uit had gegeven.

Het museum probeerde in eerste instantie de zaak te schikken. Toen het niet lukte om een betalingsregeling te treffen, volgde aangifte. Hoewel zij ,,sterke aanwijzingen’’ had dat de Bolswarder verantwoordelijk was voor het hele bedrag, bepaalde de rechter toch dat de man in elk geval 6000 euro aan het Jopie Huisman Museum moet betalen.

Gratis schoonmaak

Dat is het bedrag dat niet door de verdachte betwist wordt. Als het museum de resterende 38.000 euro op hem wil verhalen, zal dat via de civiele rechter moeten. Het schoonmaakbedrijf waar de man voor werkte, heeft er alles aan gedaan om de schade te beperken: het bedrijf heeft het museum twee jaar lang gratis schoongemaakt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement