FOTO

Scholieren hangen de vlag alsnog uit op nationale slaagdag

FOTO RENS HOOYENGA

De spanning was er al grotendeels vanaf of ze zouden slagen voor hun middelbare school of niet, maar donderdag, op de nationale slaagdag, mochten Friese jongeren dan toch officieel de vlag met tas laten wapperen.

‘Zelfs als ik een één zou krijgen, maakte het niet uit’

Lucas van der Heijden (16) uit Heerenveen (op de foto achterop bij broer Myron) komt om één uur in de middag zijn bed uit. De havist van het Bornego College in Heerenveen wist van te voren al dat hij geslaagd was, dus voor het officiële belletje hoefde hij niet vroeg op te staan.

Doordat de centrale examens niet doorgingen, wist hij weken geleden al dat hij zijn havo-diploma zou halen. ,,Ik moest alleen nog een paar opdrachten inleveren.’’ De teugels liet Lucas de laatste weken vieren, vertelt hij eerlijk. ,,Ik moest nog een mondeling voor Nederlands doen, waarvoor ik heel veel boeken moest lezen. Ik stond bijna een acht, dus als ik een één zou krijgen, maakte het niet uit. Ik ben daarom bewust niet komen opdagen bij die toets.’’ Dat de centrale examens niet doorgingen vond hij niet erg, wel dat het examenfeest en de diploma-uitreiking niet doorgaan. 

Nu zijn schooltas buiten aan de vlaggenstok hangt, kan hij zich opmaken voor het Hogere Hotelschool in Leeuwarden aan NHL Stenden Hogeschool. ,,Ik werk nu bij ’t Gerecht in Heerenveen. Dat vind ik leuk en daarom wil ik verder in de horeca.’’ Voor die studie moest hij een toelatingstoets doen. ,,Die uitslag was spannender dan de uitslag voor mijn havo diploma.’’

‘Ik had de cijfers al binnen voordat de telefoon ging’

loading  

Bij de boerderij waar Laura de Wit (16) woont in Oldeberkoop, is duidelijk te zien dat er een feestje te vieren is. Aan de vlaggenstok hangt een grijze schooltas en maar liefst twee vlaggen: een Friese en een oranje, waar de tekst ‘Geslaagd’ duidelijk op te zien is. 

Laura heeft de havo gehaald op het Linde College in Wolvega. Dat kwam niet als een verrassing geeft ze eerlijk toe. ,,Ik had het wel verwacht toen bekend werd gemaakt dat de centrale examens niet doorgingen. Ik moest nog wel een paar toetsen maken.’’ Die toetsen hadden geen invloed meer, want het diploma was een paar weken geleden al zeker. Donderdag kwam het officiële telefoontje van school. ,,Maar ik had de cijferlijst al eerder binnen dan dat de telefoon ging, dus dat was ook niet meer zo spannend’’, vertelt ze met een grote lach op haar gezicht. 

Na de zomer verruilt ze de school in Wolvega voor een opleiding in Leeuwarden. ,,Ik ga bouwkunde studeren. Ik heb op veel scholen gekeken en heb ook meerdere meeloopdagen gedaan. In februari wist ik zeker dat ik dit wilde doen. Het lijkt me heel leuk om huizen te ontwerpen en oude huizen van binnen opnieuw in te richten. Ik hou ervan om de wiskundige en technische kant te combineren.’’

‘Ik zat in de examenklas toen de examens niet doorgingen’

loading  

Bij Hester Hoogcarspel uit Aldtsjerk hangt de Friese vlag uit. Zonder Centrale Eindexamens (CE) te hoeven doen, maar met een voorlopige schoolexamenlijst die geen rode cijfers bevat, is ze duidelijk geslaagd voor haar havo-diploma.

„Toen een kleine twee maanden geleden bekend werd dat er geen CE meer zou plaatsvinden, wist ik eigenlijk wel dat ik zou slagen”, vertelt Hester. „Maar ik ben nog wel onzeker gemaakt door een Engels docent die zei dat er nog gekke dingen konden gebeuren.’’ Op haar eindrapport zijn een paar nipte voldoendes af te lezen en haar vrees was dat alles minimaal boven de zes moest liggen om te slagen. Gelukkig bleek dit niet het geval.

Dat de echte examens niet doorgingen, bezorgt haar een dubbel gevoel. „Het CE bestaat onder andere uit drie leestoetsen en daar ben ik niet goed in. Ik ben opgelucht dat ik die niet hoefde te maken. Aan de andere kant leef je er wel vijf jaar naartoe. Je mist nu toch een soort extra bevestiging van dat je het kan.”

Toch heeft op deze manier slagen voor Hester ook iets grappigs. „Later kan ik wel tegen mensen zeggen dat ik in de examenklas zat toen de Centrale Eindexamens vanwege corona niet door konden gaan.” Na de zomer wordt het voor haar HBO Social Work in Leeuwarden.

‘Ik stean no wol ûnder dy flagge fan en no is it klear’

loading  

In Burdaard kon de vlag bij twee buurmeiden uit. Noa Steenbeeke (rechts) en Ytje Folkertsma zijn geslaagd voor havo aan het Dockinga College in Dokkum.

„Ik moast noch wol de sifers fan in pear fakken ophelje, mar ik wist wol dat dat slagje soe wannear’t ik no de sintrale eksamens meitsje soe”, zegt Noa. Ook Ytje was zeker en stond alleen op geschiedenis nog een onvoldoende. Dat de vlag nu uithangt, zonder dat er is gezwoegd in de gymzaal, voelt wel wat raar. „Mist wol in stikje fan dyn hiele havo-perioade. Ast nei de boppebou giest, dan hast wol bepaalde ferwachtings. De spanning fan it wachtsjen op dat iene telefoantsje en natuerlik de eksamenstress; dat mist no”, zegt Noa.

„En it eingala ek”, vult Ytje aan. „En de fiering fan de lêste skoaldei, dat wy de skoalle oer de kop helje koenen”, aldus Noa. „In kadootsje”, noemt ze het, dat de vlag nu uit mag. „Om’t wy dêr net sa folle foar hoegden te dwaan. Troch it jier hinne dochst wol in protte, mar foar de echte eksamens no net.”

Het contact met docenten en klasgenoten van de middelbare school zullen ze missen. Maar ze kijken vooruit. Ytje gaat de pabo doen. Noa heeft zich ingeschreven voor bouwkunde, beiden in Leeuwarden. „Ik stean no wol ûnder dy flagge fan ‘En no is it klear’.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct