Foto van desinfectiepompje bij ingang Friesland College in Leeuwarden.

Scholen spelen kleine rol in verspreiding corona

Foto van desinfectiepompje bij ingang Friesland College in Leeuwarden. FOTO NIELS WESTRA

Alarmfase 1 op het Bornego College, toen maandag bleek dat de ouders van een leerling besmet zijn met corona. Toch is de kans klein dat scholieren het virus snel verder verspreiden.

Bij ROC Friese Poort stond dinsdag ook iedereen op scherp, vertelt bestuursvoorzitter Remco Meijerink. Dit vanwege een student, die zijn opleiding volgt in Sneek. Hij is de zoon van een mogelijk besmette collega van de man uit Gorredijk. Die geldt samen met zijn vrouw als eerste inwoners van Friesland bij wie het virus officieel is vastgesteld. Zij zijn de ouders van de leerling van het Bornego College.

Met beide jongens bleek niets aan de hand. De leerling van Bornego was grieperig, werd dinsdag getest en daaruit bleek dat zijn ouders hem niet hadden besmet. De student van Friese Poort had geen ziekteverschijnselen en hoefde daarom ook niet te worden getest. Na overleg met de GGD besloot Friese Poort dat de student twee weken contact met anderen moet vermijden. ,,Hij is thuis in quarantaine’’, aldus Meijerink.

De leerling van het Bornego College had ook contact met een andere student van Friese Poort in Drachten. ,,Ze zijn bevriend’’, aldus Meijerink. ,,Maar onze student had alleen maar contact gehad met de zoon en niet met de ouders, dus dat viel gelukkig ook mee.’’

Lees ook | Zoon van echtpaar uit Gorredijk niet besmet met coronavirus, Bornego College opgelucht

Tieners lijken minder vatbaar voor coronavirus

De voorvallen maken twee zaken duidelijk. Jongeren hebben veel contacten, maar ze zijn in dit geval niet bij uitstek de verspreiders van het virus. Integendeel.

,,Kinderen worden er minder ziek van. Ze hoesten er minder door, dus is de kans dat ze het virus verspreiden ook kleiner”, legt arts infectiebestrijding Everhard Hofstra van GGD Fryslân uit. Bij verspreiding van bijvoorbeeld de meningokokkenbacterie vormt het sociale gedrag van tieners juist wel een groter risico.

Tieners hebben meer sociale contacten dan welke andere leeftijdsgroep ook: gemiddeld achttien ontmoetingen per dag. Daarmee zijn ze potentieel een grote infectiebron voor verspreiding van ziektes. Maar het lijkt erop dat ze minder vatbaar zijn voor het coronavirus.

‘Nauwelijks kinderen’

Viroloog Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, zei in een interview met de Zeeuwse krant PZC: ,,Scholen zijn een interessant punt, omdat we vanuit China het beeld krijgen dat scholen geen grote rol spelen in de uitbraak. Als je kijkt naar de personen die ziek worden, zitten daar nauwelijks kinderen bij. Maar 2 à 2,5 procent is jonger dan 20 jaar.’’

Een belangrijk gegeven, aldus Van Dissel, omdat bij ‘gewone’ griep kinderen tussen de 8 en 14 jaar juist de grote verspreiders van het virus zijn. ,,Het is heel opmerkelijk dat dit bij corona niet het geval is.’’ Hij tekent wel aan dat nog moet blijken of het in Nederland ook zo gaat.

Het puberbrein beschouwt de ziekte waarover de hele wereld zich nu zorgen maakt zelfs als kans. Berichten dat scholieren elkaar juist nu extra knuffelen (en het advies om geen handen te schudden negeren) doen de ronde.

'Waar volwassenen vooral de risico’s zien, kijken pubers met de blik: what’s in it for me?'

Frits Bus, teamleider van het vwo op rijksscholengemeenschap Magister Alvinus in Sneek, hoort wel van leerlingen dat ze zich afvragen of het virus misschien leidt tot afgelasting van de eindexamens, die in mei van start gaan.

,,Het puberbrein heeft een langetermijnplanning die duurt tot de volgende pauze’’, lacht puberexpert Marina van der Wal. ,,Waar volwassenen vooral de risico’s zien, kijken pubers met de blik: what’s in it for me? En als je moet thuisblijven als je corona hebt, dan denken zij: jee, ongestraft de hele dag Netflixen!’’

Pubers hebben in hun eigen ogen het eeuwige leven, legt Van der Wal uit. ,,Ze zien gelukkig zelden een leeftijdgenoot doodgaan. Ze zijn onoverwinnelijk. Dus een beetje corona is dan een voordeel. Het is aan ons als ouders om ervoor te zorgen dat ze genoeg weerstand hebben. Verse groente en fruit, en misschien een extra vitaminepilletje.’’

Lees ook | Is het een griepje of is het corona? Zo herken je de symptomen en dit kun je doen om besmetting te voorkomen

In dit liveblog volgen we de ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct