Schippers trots op ingrijpen Harkema na apengeroep

Minister Edith Schippers is trots op supporters en bestuur van Harkemase Boys, na het racistische incident van begin maart.

PvdA’ers Achmed Marcouch en Tjeerd van Dekken vroegen ernaar. Op die zaterdag maakte een toeschouwer uit Harkema apengeluiden tegenover de donkere veldspeler Pernelly Biya van VVOG.

Schippers vindt dit ,,afschuwelijk en niet acceptabel’’, schrijft ze.

De Harekiet kreeg een complexverbod van twee jaar. Biya deed aangifte en beide clubs maakten een duidelijk statement tegen racisme.

De minister van Sport vindt dat beide clubs goed hebben gehandeld. Ze is eveneens ,,blij’’ dat omstanders de dader direct na het incident corrigeerden. ,,De sterke en gezamenlijke rol van de besturen van de betrokken verenigingen laat zien dat ook zij vinden dat dit over de grens van het acceptabele is’’, schrijft Schippers.

Marcouch en Van Dekken vroegen haar hoe vaak dit soort racisme nog voorkomt op de sportvelden. Dat is niet bekend, schrijft Schippers. Ze wijst erop dat uit onderzoeken blijkt dat het veiligheidsgevoel in de sport de laatste twee jaar is toegenomen, zeker bij sporters.

Mensen die op plekken zijn waar soortgelijk racistisch gedrag niet direct wordt tegengegaan, kunnen terecht bij een telefoonnummer van het meldpunt Sport en Geweld. Of bij de hulplijn wanordelijkheden van de KNVB, meldt Schippers.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement