De schillenboer in Rotterdam. FOTO ANP/MARCO DE SWART

Schillenboer keert terug in Kollum: op de bakfiets

De schillenboer in Rotterdam. FOTO ANP/MARCO DE SWART

De schillenboer keert terug in het straatbeeld. Niet zoals vroeger met paard en wagen, maar op de bakfiets in Kollum.

De schillenboer moet de Kollumers verleiden hun afval beter te scheiden. En dan het groenafval in het bijzonder. Dat belandt, net als in de rest van het land, in Kollum nog te vaak in de grijze container. De dorpelingen tot betere afvalscheiding krijgen kan lucratief zijn: een volle groene container kost een gemeente minder dan een volle grijze. Dat scheelt Kollumerland 30 euro per ton afval.

Proef

De schillenboer wordt in Kollumerland in samenwerking met Talant op gang geholpen. Het gaat in eerste instantie om een proef in de wijk Westenstein, die 160 adressen telt. De proef start 1 oktober dit jaar, en eindigt eind 2018.

Het is de bedoeling dat cliënten van Talant drie keer per week langs de deuren gaan om groenafval op te halen. Alle huishoudens krijgen komende week een klein biobakje voor op het aanrecht en een grotere emmer (10 liter) om het groenafval in te bewaren.

Doel

Didi Boskma van de gemeente Kollumerland: ,,Zo kunnen wij als gemeente voor betere afvalscheiding zorgen en kan Talant meer cliënten aan het werk zetten. Een mooie samenwerking.’’

Kollumerland is niet de eerste gemeente waar de schillenboer terugkeert. In onder andere Rotterdam, Haarlem, Hengelo en Leiden rijden vergelijkbare bakfietsen rond als straks in Kollum.

Ook de gemeente Leeuwarden overweegt een terugkeer van de schillenboer.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct