Schilferende Maria Louise voor 30.000 afgekrabd en vernieuwd

De Leeuwarder muurschildering van Maria Louise moet er helemaal af en de muur moet behandeld. Dan pas stopt het schilferen. Kosten: 30.000 euro.

Al drie keer is de muurschildering van Maria Louise, in 2015 door koning Willem-Alexander onthuld, opgeknapt. Sinds donderdag hangt er een bordje onder, dat een historische uitleg geeft.

Het probleem is dat er steeds weer verf los laat. ,,We hebben het laten onderzoeken door De Alde Stjelp uit Oosternijkerk’’, vertelt Douwe Beimin van Stichting Grafittiplatform Leeuwarden. ,,Het stucwerk van de muur is niet goed, er komt vocht door. En vocht en verf verhouden zich slecht. Het moet er helemaal af.’’ Dat betekent: niet alleen de afbeelding wordt weggeschraapt, ook het stucwerk. Als de muur opnieuw is bewerkt kan het schilderwerk van L.J. van Tuinen en Roy Schreuder er weer op terugkomen.

,,Toen we het lieten aanbrengen dachten we: ‘het hoeft er niet zo lang te blijven’’’, zegt Bearn Bilker van de Stichting Nassau in Friesland. Die stichting is eigenaar van de muurschildering en het werk was onderdeel van het Maria-Louisejaar. ,,Maar het slaat zo aan dat we willen dat het langer blijft.’’ De schildering heeft grote aantrekkingskracht op toeristen, die zich er over verbazen dat Maria Louise en Johan Willem Friso de stamouders zijn van alle huidige Europese koningshuizen.

Voor de werkzaamheden is 30.000 euro nodig. Bilker heeft zijn licht opgestoken bij verschillende fondsen, maar die zijn dit jaar al veel bevraagd door culturele-hoofdstadactiviteiten. Daarom komt er volgend jaar een actie. Wat voor actie is nog niet bekend, mogelijk komt er ook iets met crowdfunding.

,,Daarom hebben we dit jaar besloten om het nog een keer op te laten kalefateren, zodat het er toonbaar uitziet’’, legt Bilker uit. Al is het duidelijk een tijdelijke ingreep, want bij de recente opknapbeurt is een stukje van de stamboom onzichtbaar geworden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement