Schieten met zware carbidkanonnen, in Achtkarspelen deden ze het nog vaak

Ondanks afspraken is er tijdens de laatste jaarwisseling in Achtkarspelen nog te vaak met zware carbidkanonnen geschoten.

Om die reden gaat de gemeente bij de komende jaarwisseling strenger toezicht houden. Een en ander staat in de evaluatie, die door het college is vastgesteld. Tijdens de ronde langs diverse carbidlocaties op oudjaarsdag zijn toch grotere kanonnen aangetroffen van meer dan veertig liter inhoud. En dat was tegen de afspraken.

Ook is het ondanks afspraken vooral overdag erg onrustig geweest bij de voormalige carbidlocatie Twijzelerheide. Daar is dit jaar voor het eerst carbid afgeschoten langs het Bjirkewei, waar ook een tent werd geplaatst en vuur in tonnen brandde. Dat is gemoedelijk verlopen.

Onrust

,,Helaas was er toch een een groep mensen die voor onrust zorgde nabij het veld aan het Pleinpaed’’, aldus de evaluatie. Op dat terrein werd in eerdere jaren een groot vuur aangelegd waarbij ook veel autobanden werden verbrand. Dit veroorzaakte een zeer ongezonde rook en roetoverlast voor de bewoners en de gebouwen. Juist daarom werd dit jaar uitgeweken naar de Bjirkewei.

Twee beveiligers en de wijkagent waren de gehele ochtend druk met de groep aan het Pleinpaed. Steeds werd getracht om autobanden in rband te steken. Als beveiligers ter plaatse kwamen om dit te voorkomen, werden ze woordelijk bedreigd. Bij een van de confrontaties werd een beveiligers geslagen, aldus de rapportage. De verdacht is aangehouden door de politie. De zaak loopt nog.

Plezierig

Over het algemeen, zo schrijft de politie, is de jaarwisseling beheersbaar en rustig verlopen. Ondanks incidenten konden politie en hulpverleners hun werk blijven doen, omdat de mensen aanspreekbaar waren. ,,Erg plezierig voor de politiemensen op straat.’’

Afgelopen jaar werd de gemeente Ferwerderadiel bij het district gevoegd, maar er kwamen niet meer politiemensen bij. ,,Gevolg was dat de aanrijtijden te lang werden en daardoor afspraken niet konden worden nagekomen.’’

Caravans

Gemeente en brandweer hebben overdag en ‘s avonds nog een aantal brandbulten kunnen opruimen in verschillende dorpen. In de middag zijn zelfs nog drie caravans weggehaald die gevuld waren met hout en banden. Ze stonden klaar om te worden aangestoken.

De gemeente heeft ze afgevoerd en zoekt de eigenaars om de kosten te verhalen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct