Schiermonnikoog positief over infocentrum

Op Schiermonnikoog staan de neuzen dezelfde kant op over de komst van het nieuwe bezoekerscentrum in het hart van het dorp.

De gemeenteraad, omwonenden en de rest van de eilanders hebben het schetsontwerp vorige week gezien. Volgens Arne Heineman van Natuurmonumenten is er enthousiast gereageerd.

Op de plek van Reeweg 9 tussen de Toxbar en de toekomstige uitbreiding van hotel Graaf Bernstorff komt het bezoekerscentrum. Nynke Rixt Jukema ontwerpt het samen met BètHa Architecten uit Burgum. Het gebouw van 800 vierkante meter zal ook onderdak bieden aan de VVV en Natuurmonumenten. Jaarlijks komen er 300.000 gasten op het eiland.

Het architectenteam werkt het ontwerp nu verder uit. Ondertussen probeert de stuurgroep die het plan begeleidt de begroting van 3,5 miljoen euro rond te krijgen. Ter vergelijking: het nieuwe centrum in Lauwersoog moet bijna 30 miljoen euro kosten.

De gemeente Schiermonnikoog steekt een half miljoen in de aankoop en het bouwrijp maken van de grond. Natuurmonumenten telt eenzelfde bedrag neer. Gehoopt wordt op een bijdrage van het investeringskader Waddenfonds van 2,05 miljoen euro.

Begin 2020 is de opening gepland. Na de zomer leefden er nog bezwaren over de locatie. ,,Mooi was dat er nu een inwoner opstond die in het verleden oppositie voerde. Hij zei dat hij graag een uitnodiging ontvangt voor de opening.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement