Enkele duizenden inwoners van Noordoost-Friesland kunnen 5000 euro krijgen als afkoopsom voor Groninger aardbevingsschade. Een scheur ergens in een muur of vloer is genoeg.

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen maakte deze week een afkoopregeling bekend voor mensen met lichte schade. Gebouweigenaren in en rond het aardbevingsgebied met íéts van schade kunnen kiezen voor eenmalig 5000 euro, in plaats van een uitgebreide schadeprocedure. Een foto van een scheur in een muur is al voldoende.

Het gaat om het gebied waar aardbevingen hebben geleid tot een bodemtrilling van minstens 2 millimeter per seconde. Dat strekt bij de zwaarste aardbeving (Huizinge, 2012) tot ruwweg Kollum en Buitenpost. Eigenaren in het oostelijke deel van die twee dorpen en het gebied ten oosten ervan kunnen de vergoeding aanvragen. Dat geldt dus voor dorpen als Kollumerpomp, Burum, Warfstermolen, Munnekezijl en Gerkesklooster-Stroobos.

IMG-woordvoerder Jouke Schaafsma zegt dat vertrouwen centraal staat bij de afkoopregeling. ,,Als je vermoedt dat je aardbevingsschade hebt, gaan wij ervan uit dat je dat oprecht vermoedt. En gaan wij het bedrag dus toekennen.” Als er dan een enkeling misbruik van maakt, zegt hij, is dat niet anders.

Met de regeling wordt alleen ‘Groninger’ aardbevingsschade uit het verleden afgekocht. Schade door nieuwe bevingen valt er niet onder. Het blijft ook mogelijk om claims in te dienen vanwege gaswinning onder Noordoost-Friesland zelf. Gaswinner NAM krijgt niet te horen wie de vergoeding krijgen.

Het IMG zou het ook prima vinden als alle eigenaren zich melden. Het aantal meldingen stijgt nog steeds, vooral uit randgebieden als Noordoost-Friesland, terwijl de zwaarste aardbeving bijna tien jaar geleden is. ,,Als alle mensen nú komen, en niet over vier jaar, kun je in ieder geval het hoofdstuk sluiten.” Vanuit heel Friesland kreeg het IMG tot nu toe zo’n 150 meldingen.

De regeling geldt alleen voor particuliere gebouweigenaren. Op de site van IMG kunnen zij kijken of ze binnen het schadegebied vallen. Ze kunnen ook nog steeds kiezen voor reguliere schadeafhandeling, bijvoorbeeld als zij denken dat ze meer schade hebben dan 5000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Aardbevingen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct