'Schaam je niet voor de gaswinning'

Houd rekening met de betekenis die de aardgaswinning voor Noord-Nederland heeft gehad. Die boodschap viel te horen bij een bijeenkomst over de aanstaande energietransitie in het gebied.

Nu de gaswinning in Groningen binnen een paar jaar wordt stopgezet, moet Noord-Nederland zich klaarmaken voor veranderingen. De jarenlange gaswinning moet echter niet in de geschiedenis worden weggemoffeld.

In Heerlen gebeurde dat wel, zei programmamanager duurzaamheid Eric-Jan Reemers van die gemeente, toen het land overstapte van kolen op gas. Alles dat aan de mijnen deed denken werd weggehaald. ,,Alsof het iets was om je voor te schamen.’’

Zestig genodigden

Reemers was een van de sprekers bij een bijeenkomst in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Samen met Groningen, Assen en Emmen had die stad een stuk of zestig mensen uitgenodigd. Onder meer medewerkers van de NAM en Vermilion, FNV, VNO-NCW en het Joint Research Center van de Europese Commissie waren aanwezig.

Heerlen raakte in de jaren 70 in een diepe crisis, nadat de kolenmijnen sloten, vertelde Reemers. In korte tijd veranderde de regio aanzienlijk. Rondom iedere mijn was een kleine gemeenschap ontstaan, met winkels en scholen. ,,De mensen vormden heel hechte groepen met elkaar.’’ Met het verdwijnen van de mijnen viel ‘de sociale structuur’ weg. Toen de regio in de gaten kreeg dat er missers waren gemaakt was het te laat: Heerlen was in de jaren 90 een drugsparadijs.

De stad kwam er weer bovenop. ,,Maar het was een lange weg ernaartoe. We zorgden niet goed voor de mijnwerkers en de mensen die geschoold waren trokken weg.’’

Ook vanuit het Finse Oulu en het Franse Lille waren afgevaardigden gekomen. In Oulu ontsloeg Nokia een paar jaar geleden duizenden werknemers en een crisis in de textiel- en metaalindustrie wierp Lille in de jaren 80 zowat in de afgrond.

Opsteker

In de Franse stad kwam de redding volgens Christophe Bolot, hoofd van het Lille Metropole EU Office, vanwege onder meer de investering in een nieuw treinstation dat middenin de stad werd neergezet. Sinds de jaren 90 rijdt de TGV tussen Brussel en Parijs via de stad, een flinke opsteker.

De grote spelers leken niet wakker te liggen van de geschetste problemen. In een gesprek tussen de NAM, Vermilion, het Joint Research Center en hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk van de RUG kwam een heel ander probleem naar voren. Tijdens en na de energietransitie wordt het juist naarstig zoeken naar personeel, want er zijn veel meer werknemers nodig.

,,Voor alle andere types van energie dan gaswinning heb je juist meer arbeid nodig’’, aldus Van Dijk. Een vergelijking maken met de problemen die Limburg troffen, is dan ook niet passend. ,,Mensen in Limburg werkten allemaal in de mijnen. Hier is dat bij gaswinning nooit zo geweest.’’

Bovendien hebben hooguit een paar honderd mensen die bij de NAM werken volgens hem daadwerkelijk te maken met de productie van gas. Het merendeel van de werknemers is hooggekwalificeerd en kan eventueel zo ergens anders aan de bak.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct