Samsom stelt nog niet alle Friese leden gerust

PvdA-leider Diederik Samsom heeft de groep van dertig ongeruste Friese leden nog niet kunnen geruststellen.

De partijleider ging zaterdagmiddag drie kwartier lang het gesprek met hen aan in Sint Annaparochie. Na de zomer komt er een vervolggesprek.

De dertig schreven een brief in de Leeuwarder Courant waarin zij stelden dat de partij vervreemd is geraakt van de achterban. Ze maken zich zorgen en vinden dat het sociaal-democratische verhaal vanuit Den Haag niet duidelijk voor het voetlicht wordt gebracht. Druppel was de afgelopen maand het gedoe rondom het kinderpardon.

Woordvoerster en statenlid Hetty Janssen noemde het na afloop ,,goed’’ dat het tot een gesprek is gekomen. ,,Maar het vertrouwen win je uiteindelijk terug door mensen naar voren te schuiven, die de beginselen ook goed kunnen uitleggen’’.

De dertig legden in het dorpshuis van Sint Anne uitgebreid hun zorgen op tafel. Ze benoemden de kloof tussen ,,de manier waarop de Haagse politiek zich manifesteert, en de mensen op straat’’. Janssen: ,,Maar die boodschap landde niet echt, vond ik’’.

Samsom beloofde zich de kritiek ter harte te nemen. In een latere openbare bijeenkomst zei hij dat de PvdA-leden ook best eens trots mogen zijn op wat er deze kabinetsperiode is bereikt. ,,Het is ons gelukt Nederland de bocht te laten nemen, zonder het creëeren van grotere verschillen in gelijkheid. Ik denk dat we dat gevoel, deze boodschap van ontluikend optimisme, beter kunnen terugvertalen.’’

Met een kleine handreiking naar de zaal: ,,Terwijl ik hier sta, leer ik bij. Ook hoe je sommige zorgen misschien een beetje te lijf kan gaan. Geeft u mij de tijd om die brief van een antwoord te voorzien’’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement