Samenkomst: Ze houdt van jou, ze houdt niet van jou...God houdt van jou

De tentdienst in Zuiderburen voor jong en oud met zeker 35 jonge kinderen onder het gehoor, kent een preek van bijna veertig minuten. Maar aan de kinderen te zien zijn er weinig die zich vervelen.

De ‘dominees’ zijn twee clowns van het Deksels! Theater. Als de ‘echte’ dominee Bart Visser hen aankondigt, dan waarschuwt hij alvast over de ernst van het stuk. De clowns hadden hem namelijk gevraagd om een stukje uit het Johannes-evangelie te lezen: ‘Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht’.

Clown Plut worstelt in de voorstelling met een onbeantwoorde liefde. Hij is verliefd op een mooi meisje met ‘haar dat golft als een kudde geiten die afdaalt naar het dal om te grazen en ze heeft benen als de zuilen van de tempel van Athene als een blok aan haar been”. Hij is op haar, maar clown Pier vraagt zich af of zij wel op hem is. Ze gaan blaadjes trekken. ‘Ze houdt van mij, ze houdt niet van mij...” en verder. Na het laatste blaadje moet Plut zo huilen nu blijkt: ‘ze houdt niet van mij’. Een kindje in de zaal heeft zo te doen met de clown, dat het meehuilt.

Bloemzaadjes planten

Om het verlies van de ene geplukte bloem te compenseren gaan ze bloemzaadjes planten. Minutenlang worstelen de clowns met de bloempot waar een gat in zit, er blijft ook geen water in staan, het zaadje valt er steeds uit en uiteraard komen hun vingers er beurtelings in vast te zitten. Ongeduldig wordt alles geprobeerd om het zaadje leven in te blazen. De wijwaterkwast met quasi Latijn hielp niet en de indianentooi met bijhorend gehuil evenmin. Met de stethoscoop van de dokter wordt ten slotte vastgesteld dat het zaadje gestorven. De zaak lijkt vrij hopeloos.

Kinderen geven luid en opgewonden advies vanaf de ‘kerkbankjes’ in de tent. Niets helpt namelijk: ‘Je moet gewoon wachten’. En dan gebeurt het wonder. Als de korrels sterven en openbreken, komt er prachtig bos bloemen uit. Die worden aan de kinderen uitgereikt en de clowns roepen: God houdt van jou. De laatsten worden het publiek ingegooid.

Die boodschap maakt in de feesttent verdere exegese overbodig. „Veel vaart en weinig tekst’ was immers aangekondigd. Na het kinderlied Lees je bijbel bidt elke dag , sluit dominee Gerard Rinsma de dienst af. Hij geeft de zegen mee ‘als woorden die uit de hemel komen vallen als regen en ons doen groeien als de zon de bloemen doet groeien.’

Het is de vierde tentdienst die jaarlijks plaatsvindt voor de kerkloze wijken van Zuiderburen, Wiarda en Techum, een initiatief van de Protestantse gemeente (PKN) Goutum , de Gereformeerde kerk (de Morgenster) en de Christelijk Gereformeerde Bethelkerk die allemaal tientallen leden hebben in de wijk.

De feiten

Plaats: Zuiderburen Gebeurtenis: Tentdienst kerken Medewerkenden:Arthur Pirenne & Jan-Willem Plutschouw Belangstelling: 110

home
net-binnen
menu