Samen met deze 9 bestemmingen staat Friesland in de top 10 van Lonely Planet

'Verborgen parel' Friesland staat op nummer drie in de jaarlijkse top tien van Lonely Planet’s Best in Europe. Tussen welke steden en streken staat Friesland in de ranglijst van topbestemmingen?

Friesland in top 3 van gerenommeerde reisgids Lonely Planet
Lees verder

10. Tirana, Albanië

Op nummer 10 van beste Europese bestemmingen staat Tirana, de hoofdstad van Albanië. Volgens Lonely Planet heeft de stad tussen de Adriatische Zee en de Albanese Alpen een transformatie ondergaan. Vervallen gebouwen zijn opgeknapt en voorzien van mooie kleuren. Ook is de stad tegenwoordig geschikt om met de fiets te ontdekken. De huidige minister-president van Albanië en voormalig burgemeester van Tirana Edi Rama speelde hier een belangrijke rol in.

9. Vipava Vallei, Slovenië

De Vipava Vallei in Slovenië zou je volgens Lonely Planet zomaar kunnen verwarren met het rustieke Toscane. De streek ligt tegen Italië aan. Je kunt er wijn proeven, maar ook goed mountainbiken, hiken en stadjes ontdekken. Vipava Vallei werd door Lonely Planet beloond met de negende plek in de top 10 van Europese parels.

8. Vilnius, Litouwen

Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, staat op de achtste plaats. ,,De andere twee Baltische staten hebben de laatste jaren de aandacht getrokken, maar Vilnius heeft stilletjes een alternatieve show georganiseerd", verklaart Lonely Planet de uitverkiezing. De stad leeft op en heeft volgens het medium een jeugdige energie. Kunstenaarswijk Užupis kun je bij een bezoek aan Vilnius niet overslaan.

Ook Vilnius heeft een plek in de top 10 bemachtigd.

7. Cycladen, Griekenland

De Cycladen in Griekenland zijn al wat bekender onder toeristen, maar hebben desondanks een zevende plek gekregen in de lijst. Bezoekers krijgen volgens Lonely Planet een voorproefje van de Griekse eilanden zoals ze er tientallen jaren geleden bij lagen. Je vindt er ongerepte stranden en een langzaam tempo van leven. Vooral de eilanden Iraklia, Schinousa en Donousa zijn de moeite waard.

6. Dundee, Schotland

Dundee, nummer 6 in de lijst, is volgens Lonely Planet een stad met de blik op de toekomst. Moderne architectuur kenmerkt de stad in het oosten van Schotland. Dundee ligt aan rivier de Tay en heeft vooral aan de waterkant een mooie transformatie ondergaan, stelt Lonely Planet.

5. Provence, Frankrijk

Nederlanders die deze zomer een vakantie geboekt hebben in de Provence in het zuidoosten van Frankrijk, kunnen wellicht meer drukte verwachten op hun vakantiebestemmingen. Het gebied aan de Côte D'Azur staat op de vijfde plek. ,,Geniet van de romantiek tussen de lavendelvelden en olijfgaarden en kom tot rust aan een kust die is gezegend met charmante stadjes", motiveert Lonely Planet de plaats in de top 5.

Geniet van de romantiek tussen de lavendelvelden en olijfgaarden in de Provence.

4. Kosovo

Het kleine Kosovo, in het hart van de Balkan, is volgens Lonely Planet op de een of andere manier onder de radar van toeristen gebleven. Onterecht, vindt het magazine. Daarom staat het Balkanland op de vierde plaats van onontdekte parels. Kosovo heeft een jonge uitstraling en viert dit jaar dat het land tien jaar onafhankelijk is.

3. Friesland, Nederland

Leeuwarden/Friesland, Culturele Hoofdstad van Europa, vinden we terug op de derde plaats in de ranglijst. Volgens Lonely Planet-hoofdredacteur Sara van Geloven is de provincie een ware ‘verborgen parel’ die geheel onterecht vaak ‘door internationale reizigers die Nederland aandoen over het hoofd wordt gezien’. De gids roept iedereen op dit jaar nog een bezoekje af te leggen aan de stad.

2. Cantabrië, Spanje

De groene regio Cantabrië verdient volgens het magazine een tweede plaats in de top tien. ,,De regio is een van de onverwachte schatten van Spanje", stelt Lonely Planet. Dat heeft het te danken aan wilde zandstranden, mooie bergen, en betoverende dorpen als Santillana del Mar en Comillas. Dit jaar krijgt de regio te maken met nieuwe bezoekers dankzij de introductie van directe veerboten uit Ierland.

1. Emilia-Romagna, Italië

Emilia- Romagna, een regio in Noord-Italië, verslaat alle bovenstaande bestemmingen. De regio wordt in het oosten begrensd door de Adriatische Zee en in het noorden door de rivier de Po. Volgens Lonely Planet zou Emilia-Romagna, met hoofdstad Bologna, zomaar eens de beste plek kunnen zijn om te eten in Italië. Het (online) blad roemt verder onder meer het Ferrara's Nationaal Museum en het gerestaureerde Cinema Fulgor in Rimini.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement