SP’ers weigeren directe vergoeding van provincie

De Friese Statenfractie van de SP wil niet dat de provincie de vergoedingen direct naar de SP-politici overmaakt.

In plaats daarvan moet de provincie het geld in de landelijke partijkas van de SP blijven storten, aldus fractievoorzitter Fenna Feenstra.

Volgens deze afdrachtsregeling maken gemeenten en provincies de vergoedingen rechtstreeks over naar de SP. De partij keert vervolgens een lager deel uit aan de SP-politici.

Fryslân wil einde afdracht

De regeling bestaat al jaren en de partij houdt er miljoenen aan over, maar sinds kort staat de afdracht onder druk. Minister Plasterk van binnenlandse zaken adviseerde gemeenten en provincies deze zomer om het geld direct op de rekening van de SP’ers te storten. De provincie Fryslân wil dit per 1 januari ook gaan doen.

‘Pesterij’

De SP vindt dit ,,politieke pesterij’’. Statenleden zullen alsnog een deel van hun vergoeding naar de partijkas overmaken, laat Feenstra weten.

Het argument van de provincie dat SP’ers ander te afhankelijk worden van de partij, verwerpt ze. Statenleden hebben het grootste deel van de week een andere baan. Van het salaris dat SP’ers daarmee verdienen, hoeven ze niets af te dragen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement